Zwerverspad

De Adelaarshorst

De Adelaarshorst is een voetbalstadion in Deventer, gelegen aan de Vetkampstraat. Het stadion wordt sinds 1920 bespeeld door Go Ahead Eagles.
Go Ahead Eagles is opgericht in 1902 door de gebroeders Hollander als Be Quick en in 1905 veranderd in Go Ahead. In 1971 werd Eagles toegevoegd. Go Ahead begon eerst te spelen op het UD veld langs de IJssel en later in Diepenveen (1906). Na het kampioenschap van Nederland in 1917 werd besloten voor een nieuwe plek met bouwmogelijkheden. Op de huidige plek werd in 1920 de Adelaarshorst geopend. Na het landskampioenschap in 1922 werd gestart met de bouw van een overdekte tribune, welke in gebruik werd genomen in 1924. Twee kampioenschappen later (1930 en 1933) opende Go Ahead zijn hoofdtribune. Een voor die tijd architectonisch hoogstandje. In de loop van de jaren '50, toen betaald voetbal werd ingevoerd, werden drie zijden overdekt.
De wedstrijd met de meeste toeschouwers was op 29 september 1965 tegen Celtic FC. Naar deze Europese wedstrijd van Go Ahead kwamen 25.000 toeschouwers kijken.
De enige interland die gespeeld is in De Adelaarshorst, is een kwalificatiewedstrijd tegen IJsland voor het wereldkampioenschap voetbal van 1974 in Duitsland. Nederland won met 8-1 door onder meer twee doelpunten van Johan Cruijff en Willy Brokamp.
In de jaren tachtig slonk de capaciteit enorm door het plaatsen van stoeltjes op de IJsseltribune. Deze is geposteerd aan de lange zijde recht tegenover de oude hoofdtribune. De stoeltjes waren afkomstig uit De Kuip.
De Adelaarshorst is een bijzonder sfeervol stadion vanwege zijn ligging, bouw en verleden. Het bouwwerk is gesitueerd midden in een woonwijk. De tribunes staan kort op het veld, zoals vaak te zien is in Engeland. Het Deventer publiek staat bekend als trouw, luidruchtig, sfeervol en fanatiek. Jarenlang een gevreesde plek voor ploegen uit het westen van het land. 
Door tussentijdse aanpassingen door veiligheidsverplichtigen en moderniseringen is de capaciteit in de loop van de jaren geslonken van ruim 24.000 tot de huidige 6.700. De laatste renovatie is opgeleverd in oktober 2006. De oude stoelen uit De Kuip zijn vervangen door 3.600 stoeltjes uit het voormalig onderkomen van AZ, de Alkmaarderhout in Alkmaar. Het huidige stadion is een modern stadion dat voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften gesteld door de KNVB.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.