Zwerverspad

Sigarenfabriek Kampen

null
Kampen heeft ruim een eeuw lang vele sigarenfabrieken binnen haar stadsmuren gehad. De eerste fabriek was in 1826 gesticht door de Duitse Johannes Lehmkuhl. Lehmkuhl koos Kampen uit omdat de fabricage van Sigaren in die periode uitsluitend handwerk was, en er een grote werkloosheid was in Kampen.
Het was een bloeiende industrie, na een aantal jaren had hij bijna honderd man in dienst. Ook andere fabrikanten kwamen af op dit succes. Rond 1870 werkten er in Kampen zo’n 850 mensen ‘in de sigaren’ bij een kleine twintig fabrieken. In 1880 waren het er 1.400, die per week 1,5 miljoen sigaren maakten.
Er was in de stad geen ruimte meer voor uitbreiding, waardoor vanaf 1880 de fabrikanten mensen opdracht gaven om thuis te gaan werken. Dit was erg lucratief, want de productie kon toenemen, zonder dat de fabrieken uitgebreid hoefden te worden. Thuiswerk betekende vaak dat het gehele gezin werd ingeschakeld bij de productie van sigaren. Werkweken van 90 uur waren geen uitzondering. Het was een periode van hard werken voor weinig loon. Een goede sigarenmaker verdiende in die tijd zo’n 12 gulden per week. De fabrikanten hadden geen beste naam. Ze waren kieskeurig, en meer dan eens werden sigarenamkers op hun loon gekort, omdat al of niet door hun toedoen de kwaliteit van de geleverde sigaren niet goed genoeg was. Staken hielp niet, wat voor jou waren er voldoende anderen die je werk wel wilden overnemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.