Mijn Overijssel

Historie van Overijssel

Provincie Overijssel
Provincie Overijssel
null

Overijssel: toen en nu

In Overijssel groeiden sinds de elfde eeuw -onder bisschoppelijk bestuur- de drie landschappen Salland, Vollenhove en Twente naar elkaar toe. De IJsselsteden Deventer, Kampen en Zwolle, die lid waren van het machtige Hanzeverbond, versterkten dankzij de handel hun positie. Ook ontstond in het gebied langs de IJssel een geestelijke vernieuwingsbeweging: de Moderne Devotie.
In 1528 nam Karel V de rol van de zwakke bisschop over, maar al in 1578 kwam aan de heerschappij van de Habsburgers een eind. Voortaan was Overijssel een soevereine staat.
In de negentiende eeuw ontwikkelde de provincie zich sterk, onder andere door de snelle opkomst van de textielindustrie in Twente. De agrarische sector, vooral de veehouderij, richtte zich in toenemende mate op de buitenlandse markt.
In de twintigste eeuw groeit Overijssel mee met de landelijke ontwikkelingen. Opvallend is het vrijwel geheel verdwijnen van de textielindustrie na de Tweede Wereldoorlog. Maar daarvoor worden alternatieven gevonden.
Anno 2008 is Overijssel een provincie van ruim één miljoen inwoners. Akkerbouw en veeteelt vormen er als vanouds nog een belangrijke bron van bestaan, maar ook in industrie en dienstverlening vinden velen hun beroep, terwijl de sector recreatie en toerisme groeiend is. Overijssel afficheert zich tegenwoordig ook als de 'Tuin van Nederland'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.