Nieuwsbrief

TV Oost duikt in de historie van Overijssel

TV Oost duikt in de historie van Overijssel
TV Oost duikt in de historie van Overijssel
Vanaf maandag 13 oktober kunt u bij TV Oost acht weken lang kijken naar ‘Het Verleden van Overijssel’, de regionale editie van het landelijke project ‘Het Verleden van Nederland’.
Daarin neemt oud-gedeputeerde Jan Kristen de kijker in vogelvlucht mee door de geschiedenis van onze provincie. Naast historische feiten bevat de serie ook veel persoonlijke verhalen en ooggetuigenverslagen.
De Overijsselse programmaserie kent, grotendeels in aansluiting op het Overijsselse Geschiedenisboek door Jan ten Hove, de volgende afleveringen:
1. De geboorte van Overijssel (prehistorie - 1086) 
2. Onder bisschoppelijk bestuur (1086-1528) 
3. Van heersers, hervormers en rebellen naar soevereiniteit (1528-1795) 
4. Bataven en Fransen (1795-1813) 
5. Een provincie in beweging (1813-1900) 
6. Vernieuwing en verzuiling (1900-1940) 
7. Overijssel in oorlog (1940-1945) 
8. Wederopbouw en welvaart (1945-heden)
De eerste aflevering (maandag 13 oktober) begint bij de prehistorie, als het Overijsselse landschap wordt gevormd onder invloed van de ijstijden. Als het ijs eenmaal is geweken, bevolken de eerste mensen het gebied. De Neanderthaler sterft uit, maar andere menssoorten zijn succesvoller en laten hun sporen na in het landschap. Zo’n 2000 jaar geleden valt het huidige Overijssel net buiten de Romeinse invloedszone. Volken als de Tubanters drijven echter wel handel met de Romeinen en dienen in hun legioenen. Met de komst van de Angelsaksische monnik Lebuïnus in de achtste eeuw begint de kerstening van het gebied. Nadat dit proces voltooid is, maakt ‘Het Oversticht’ eeuwenlang deel uit van het Bisdom Utrecht. De bisschop zetelt zelfs tijdelijk in Deventer. 
Het Verleden van Overijssel is elke maandag op TV Oost te zien om 18.00 en 20.00 uur. Meer informatie vindt u op www.rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.