Bert Haanstra

Live-uitzending TV Oost bij 50-jarig jubileum film

Zaterdag 18 oktober verzorgt TV Oost van 14.00 tot 16.00 uur een rechtstreekse televisie-uitzending vanuit Giethoorn rondom de finale van het Fanfare Festival en de onthulling van het standbeeld van Albert Mol.
De festiviteiten vormen de afsluiting van het 50-jarig jubileum van de beroemde film Fanfare van Bert Haanstra, dat de afgelopen maanden in Giethoorn uitgebreid is gevierd. Presentatrice Dorothy Oosting praat met diverse gasten over het jubileum terwijl verslaggever Oscar Siep met de mobiele camera verslag doet vanuit het dorp.
In het slotweekend van de viering van het jubileum vindt ook de finale plaats van het Fanfarefestival. Wekenlang waren regionale fanfares met elkaar verwikkeld in een sportieve muzikale strijd. Het publiek gunde uiteindelijk het Hasselts Fanfare en het Vollenhoofsch Fanfare een plekje in de finale. Net als in de film zullen de twee muziekverenigingen hun beste beentje voorzetten om de felbegeerde Fanfarebokaal te veroveren.
Een ander hoogtepunt vormt de onthulling van het beeld van acteur Albert Mol, dat na een spannende wedstrijd definitief zijn plek zal vinden in Giethoorn. Om 15.15 uur wordt het manshoge beeld tegenover de Doopsgezinde Kerk aan het Binnenpad op een ludieke wijze onthuld door kunstenaar Wim Kuijl. Verder kan het publiek komende zaterdag genieten van onder meer een kunst- en cultuurmarkt aan de Hylkemaweg, een kunstveiling en -taxatie en een expositie over de film Fanfare in museumboerderij ‘t Olde Maat Uus.
RTV Oost sluit het 50-jarig jubileum van Fanfare op geheel eigen wijze af. Op donderdag 23 oktober om 20.15 uur, exact vijftig jaar nadat ‘Fanfare’ in het Amsterdamse Tuschinski Theater in première ging, zal Fanfare in de originele versie te zien zijn op TV Oost. De uitzending van de film wordt mogelijk gemaakt door Beeld & Geluid in Hilversum.
Zowel voor Giethoorn als voor Bert Haanstra is de opname van Fanfare een onvergetelijke gebeurtenis geweest. Voor het uitkomen van de film was het dorp in zekere zin al een toeristische trekpleister, maar na Fanfare kwam de stroom bezoekers pas echt op gang. Iedereen wilde wel eens zien waar het verhaal zich had afgespeeld. Het toerisme zorgde voor een grote opleving van de lokale economie. Tot op de dag van vandaag herinnert het plaatselijke café Fanfare aan de beroemde film en haar invloed op het dorp. 
Meer info over het 50-jarig jubileum van Fanfare is te vinden op www.rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.