Recepten

Bobotie (Zuid Afrikaans)

Bobotie (Zuid Afrikaans)
Bobotie (Zuid Afrikaans)
Recept Goeiemorgen Overijssel vrijdag 24 oktober

Ingrediënten:

  • 500 g rundergehakt
  • 35 g boter
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 teentje geperst knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 3 eetlepels paneermeel 
  • ½ dl melk
  • 1 citroen (schil)
  • ½ citroen (sap)
  • 1 ei
  • 100 g gedroogde abrikozen 
  • 25 gr pistachenoten (gepeld)
  • 1 appel (geschild en grof geraspt)
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 25 gr amandelen (blanke, geroosterd en fijngehakt)
  • zout
  • peper 
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kleine ronde ovenschaaltjes 
Benodigdheden: stoompan
Bereiding: 
Vet de ovenschaaltjes in met 10 g boter. Verhit 25 g boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook op zacht vuur. Voeg de kerriepoeder toe, fruit deze 1 minuut zachtjes mee en neem de pan van het vuur.
Roer in een kom het uienmengsel door het gehakt. Voeg het broodkruim, melk, citroenrasp, citroensap, ei, abrikozen, pistachenoten, appel, rozijnen, amandelen, zout en peper toe en vermeng dit door het gehakt.
Verdeel het gehakt over de ovenschaaltjes en strijk de bovenzijde glad. Stop in elk schaaltje met gehakt een laurierblad. Stoom in de stoompan het gehakt in circa 25-35 minuten gaar.
Neem 4 borden en zet op elk bord een schaaltje Bobotie.
Lekker met gele rijst en broccoli.
De ontmoeting van culturen in de 'Herberg tussen twee oceanen' heeft geleid tot een zeer gevarieerde keuken. Zwarten, hugenoten, Duitsers, Portugezen, Italianen, Kaap-Maleiers en Indiërs, allemaal hebben ze iets toegevoegd aan de hartige Hollandse pot waarmee alles begon.
De Hollandse stamppotten kregen er door toevoeging van kruidnagelen, peper, kaneel, tamarinde, anijs en andere specerijen een heel aparte smaak. Gebak, toetjes en zoetwaren werden op soortgelijke wijze verrijkt. Maleiers en andere slaven introduceerden de rijsttafel, gebakken piesang (banaan), sosatie (saté) bobotie (vlees in pikante, zoetzure kerriesaus van gedroogd fruit) en bredie, een éénpansgerecht van vlees en groente met bijvoorbeeld de fijngehakte stengels en bloemen van de waterblommetjies. De hugenoten zorgden voor uitstekende wijnen, konfyt (gekonfijte vruchten en jam), pasteitjes, Franse gerechten, brood en mosbolletjes; de zwarten voor biltong (gedroogd vlees van antilopen), gekookte groente en stevige maïspap voor het ontbijt en de Indiërs uit Durban voor hete kerrieschotels. Braaivleis is in heel Zuid-Afrika populair.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.