Mantelzorg

MANTELZORG

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren.
In Overijssel zijn er 300.000 mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 20 procent daarvan is daar meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden mee belast. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan; is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.
De ondersteuning van mantelzorgers is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waarvan de uitvoering bij de gemeenten ligt. In ‘Mantel der Liefde’ wordt duidelijk dat wat dat betreft tussen de Overijsselse gemeenten grote verschillen bestaan.
De week van 10 t/m 14 november staat bij TV Oost in het teken van de Mantelzorg. In vijf dagelijkse programma’s met de titel ‘Mantel der Liefde’ besteedt programmamaker Maurice Velthuis aandacht aan het wel en wee van de mantelzorgers in Overijssel. De themaweek sluit aan op de Landelijke Dag van de Mantelzorg op maandag 10 november.
‘Mantel der Liefde’ is van 10 t/m 14 november op TV Oost te zien om 21.30 en 22.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.