Persberichten

Bewoonbaar Verklaard weer van start

Esther Rikken
Esther Rikken
In elke stad is wel een buurt waarvan je je afvraagt hoe het zou zijn om er te wonen. Of een bijzonder huis waar je graag eens een kijkje achter de voordeur zou willen nemen. Voor presentatrice Esther Rikken gaan die deuren weer open in het TV Oost programma Bewoonbaar Verklaard. Vrijdag 3 oktober gaat een nieuwe serie afleveringen van start.
In de eerste aflevering besteedt Esther aandacht aan woonerven. In de jaren zeventig en tachtig waren deze buurten een welkome reactie op de kille hoogbouw van de jaren zestig. Maar dertig jaar later lijden de woonerven vaak een kwijnend bestaan, zoals bijvoorbeeld in het oostelijke deel van Zwolle Zuid. Na de uitstroom van hogere inkomens ontstonden hier beheersproblemen en een gebrek aan saamhorigheid. Daarbij speelde onder meer een rol dat de mens steeds individualistischer wordt en daardoor heel anders omgaat met zijn woonomgeving dan het uitgangspunt was van het concept woonerf. In de Krekenbuurt in de Zwolse Aa-landen hebben ze weinig last van deze problematiek. De bewoners van de 148 zogenoemde condoomwoningen leven er in grote harmonie. De koepelwoningen uit 1974 zijn nog steeds enorm populair door de ruimte, het licht en de bijzondere indeling.
Heeft u een onderwerp of een tip voor de redactie? Schrijf dan naar TV Oost, Postbus 1000 7550 BA Hengelo, t.a.v. Bewoonbaar Verklaard of stuur een mailtje naar bewoonbaarverklaard@rtvoost.nl. Bewoonbaar Verklaard is elke vrijdag op TV Oost te zien om 16.20, 17.20, 19.20, 21.30 en 00.25 uur.
Voor meer informatie: Esther Rikken, programmamaker
Foto: Esther Rikken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.