Persberichten

Week van de Mantelzorg’ bij TV Oost

Mantelzorg
Mantelzorg
De week van 10 t/m 14 november staat bij TV Oost in het teken van de Mantelzorg. In vijf dagelijkse programma’s met de titel ‘Mantel der Liefde’ besteedt programmamaker Maurice Velthuis aandacht aan het wel en wee van de mantelzorgers in Overijssel. De themaweek sluit aan op de Landelijke Dag van de Mantelzorg op maandag 10 november.
Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. In Overijssel zijn er 300.000 mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 20 procent daarvan is daar meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden mee belast. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan; is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.
In ‘Mantel der Liefde’ wordt inzichtelijk gemaakt hoe diep mantelzorg in kan grijpen in het leven van mensen. Vaak blijven hun inspanningen voor de buitenwereld onzichtbaar. Doordat mantelzorgers niet gauw klagen over hun situatie, lopen ze een verhoogd risico om op te branden. Vooral bij jeugdige mantelzorgers kan dit tot problemen leiden. Kinderen die mantelzorg verlenen, lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd psychische klachten te ontwikkelen. Ook allochtonen zijn een kwetsbare groep. Taalproblemen en culturele verschillen spelen hierbij een rol.
De ondersteuning van mantelzorgers is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waarvan de uitvoering bij de gemeenten ligt. In ‘Mantel der Liefde’ wordt duidelijk dat wat dat betreft tussen de Overijsselse gemeenten grote verschillen bestaan.
‘Mantel der Liefde’ is van 10 t/m 14 november op TV Oost te zien om 21.30 en 22.30 uur.
Meer info is te vinden op www.rtvoost.nl onder Nieuws/Dossiers.
Voor meer informatie: Maurice velthuis - programmamaker

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.