Persberichten

RegioDoc

Een raadselachtige verdwijning in het 18e-eeuwse Twente en oorlogsherinneringen van Gelderlanders staan komende zondag 7 december centraal in twee prachtige regionale documentaires op TV Oost.
'De weg naar Berendina' en 'Levende herinneringen' maken deel uit van de nieuwe serie van RegioDoc, waarin tien regionale omroepen elke zondag om 12.00 uur gelijktijdig hun mooiste documentaires voor het voetlicht brengen.
In 'De weg naar Berendina' zijn de Twentse neven René Oosterholt en Willem Boom zijn in de ban van een oud en bijna vergeten verhaal over de vermeende kindermoordenares Berendina Hertgers. De jonge Twentse vrouw raakte in 1748 zwanger van Christoffer Jordan, een Duitse soldaat die deel uitmaakte van de Wolfenbüttelse soldaten uit Hannover, gelegerd in Twente tijdens de Franse bezetting van de Zuidelijke Nederlanden. In afzondering baarde Berendina een doodgeboren kind. 'Moord', zo oordeelden de 'richteren'. Op weg naar het galgenveld wist de ter dood veroordeelde Berendina te ontsnappen met hulp van de Wolfenbüttelse soldaten. Ze werd over de Duitse grens gebracht waarna nooit meer iets van haar werd vernomen. Meer dan 250 jaar na dato proberen René en Willem uit te zoeken wat er is gebeurd met de Twentse bannelinge.
'Levende Herinneringen' is een crossmediaal project van Omroep Gelderland om alsnog verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen die niet in de geschiedenisboeken staan. De 30 minuten durende documentaire is een document met persoonlijke herinneringen van Gelderlanders aan die periode.
RegioDoc is elke zondag op TV Oost te zien om 12.00 uur. De komende weken zijn de volgende documentaires te zien:
Zondag 7 december: De Weg naar Berendina (RTV Oost) en Levende herinnering (RTV Gelderland)
Zondag 14 december: 30 jaar Gerard (Omroep Brabant)
Zondag 21 december: Vrolijkheid in Frankrijk (RTV Gelderland) en Imke Glas (RTV N-H)
Zondag 28 december: Een leven in beelden (L1)
Zondag 4 januari: File (RTV N-H)
Zondag 11 januari: De Parade (Omroep Brabant) en Sicco (RTV Noord)
Zondag 18 januari: Trefossa (RTV West)
Zondag 25 januari: Rotterdam – Shanghai (RTV Rijnmond)
Zondag 1 februari: De kruidenier (RTV Rijnmond)
Zondag 8 februari: NL-Award nominatie
Zondag 15 februari: NL-Award nominatie
Zondag 22 februari: Carneval in Mestreech (L1)
Een nadere toelichting op deze documentaires is te vinden op www.regiodoc.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.