Persberichten

Beeldenstorm op TV Oost!

Donderdag 8 januari is op TV Oost de eerste aflevering te zien van 'Beeldenstorm', een nieuw programma over religieus erfgoed. Daarin wordt aandacht besteed aan bedreigd religieus erfgoed.
Naar verluid wordt er elke maand ergens in Nederland een kerk gesloopt. Vorig jaar zijn er in Overijssel twee godshuizen verdwenen en de verwachting is dat er nog vele kerken en kloosters zullen volgen. Opvallend is dat het niet alleen kerkgangers zijn die zich daar druk om maken, maar juist ook buurtbewoners. Een kerk is een herkenningspunt, een baken in stad, dorp of wijk. Vooral kerken uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog zijn vaak gedoemd te verdwijnen. Terwijl daar ook architectonische pareltjes tussen zitten.
Beeldenstorm besteedt elke aflevering aandacht aan de Elisaparochie in Almelo, die drie kerkgebouwen moest afstoten. Van dichtbij volgen we het proces van sluiting van het laatste kerkgebouw: de Christoffelkerk aan de Christoffelstraat. In de eerste aflevering worden de vrijwilligers, die zich met hart en ziel en handen hebben ingezet voor de kerk, geconfronteerd met de sloop van het gebouw. We maken kennis met de pastoor, de koster en leden van het herenkoor die helpen bij de verhuizing. In twaalf afleveringen volgen we het spoor terug van de sloop naar de opening van de nieuwe Elisakerk, wat een nieuw begin moet zijn voor de parochie.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan ander religieus erfgoed: zoals het kunstdepot van de Nederlandse Karmelieten in Zenderen. Of een Mariaprocessie in Borne (aflevering 2). We herontdekken een vergeten lokaaltje van de doopsgezinden in De Wetering (aflevering 10). De christelijk gereformeerde kerk in Deventer lijkt op een moskee, het was ooit een synagoge en nu staat het te koop (aflevering 5). We kijken mee met de restauratie van het kerkorgel in Zalk (aflevering 12) en gaan op zoek naar de aantrekkingskracht van de Moderne Devotie (aflevering 11). Ook is er aandacht voor groene kerkterreinen (aflevering 3).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.