Nieuwsbrief

Tjoptjoppers op Route 66

Bij TV Oost kunt u elke woensdag kijken naar een avontuurlijke tocht van Overijsselse Solexrijders over Route 66.
Twintig leden van Solexclub de Tjoptjoppers uit het Overijselse Tuk staan voor een ongelofelijke uitdaging: het rijden van de Route 66, de historische autoweg die begint in Chicago en eindigt aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica Beach bij Los Angeles. Na vijf jaar van voorbereiding gaat een droom in vervulling. Bij een Soleximporteur in New York worden 22 gloednieuwe Solexen aangeschaft en de reis kan beginnen.
De camera volgt 19 mannen en 1 vrouw op hun tocht door de Verenigde Staten. Door uitgestrekte vlaktes, over soms zeer slechte wegen, door bergachtig gebied, van enkele graden vorst tot zinderende hitte in de woestijn. Solexen die het begeven en ter plekke gerepareerd worden, Solexers die koste wat het kost de rit van hun leven willen volbrengen, niet van opgeven willen weten ondanks kou, hitte, tegenslagen en valpartijen. Solexers die niet alleen rijden voor zichzelf, maar ook nog een keer voor het goede doel.
Twintig verschillende karakters, twintig lange leren jassen, twintig paar klompen en twintig Solexen die voor grote opschudding zorgen door 's avonds tussen de gokpaleizen over The Strip in Las Vegas te rijden. De Grand Canyon aanschouwen vanaf het zadel van hun Franse solex, met klompen die na enkele weken zo zijn afgesleten dat ze gerepareerd worden met broodplankjes van de Walmart, Amerikanen die de groep voor gek verklaren en tegelijkertijd allemaal heel enthousiast reageren.
Een groep die na vier weken lief en leed met elkaar gedeeld te hebben, op de Solex dwars door Los Angeles tuft om vervolgens te eindigen op Santa Monica Beach, waar de rit bezegeld wordt met een duik in de Stille Oceaan, waarna het Oer-Hollandse 'Mooi Man' over het strand klinkt…
In aflevering 1 worden de Solexers opgewacht in Albuquerque, New Mexico. Ze zijn dan inmiddels 2 weken onderweg, na hun start in Chicago. Na een lange rit worden de hotelkamers verdeeld, de bagage uitgepakt en begint het dagelijkse sleutelwerk aan de zwaar belaste Solexen. Terwijl twee Tjoptjoppers aan het einde van de middag even de stad (met meer dan vijfhonderdduizend inwoners) verkennen, komen ze Richard tegen: een Amerikaan die via internet de reis van de Tjoptjoppers volgt en op zijn eigen (!) Solex door de stad toert op zoek naar de Overijsselse avonturiers. Zijn conditie blijkt niet al te best, maar daar weten de Tjoptjoppers wel iets op; gewoon duwen…
Wat de Solexers vervolgens opvalt tijdens een welkomstparty bij een plaatselijke scooterdealer is het bier, en dan voornamelijk het ontbreken daarvan… Gelukkig wordt dit goedgemaakt door de enthousiaste en verbaasde reacties van de Amerikanen, die zowel de klompen als de Solexen zelf zeer bijzonder vinden.
Na een zware dag is een voedzame maaltijd erg welkom. In een historisch Route 66 restaurant nemen de Tjoptjoppers een voedzame en gezonde maaltijd tot zich, al is niet iedereen het daarover eens. Klaar voor een nieuwe rit!
Tjoptjoppers op Route 66 is vanaf 7 januari elke woensdag te zien op TV Oost om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.