Nieuwsbrief

Beeldenstorm op TV Oost

Donderdag 8 januari is op TV Oost de eerste aflevering te zien van ‘Beeldenstorm’, een programma over bedreigd religieus erfgoed in Overijssel.
Vrijwel elke maand wordt er ergens in Nederland een kerk gesloopt. Vorig jaar zijn in Overijssel twee godshuizen verdwenen en de verwachting is dat nog vele kerken en kloosters zullen volgen. Opvallend is dat niet alleen kerkgangers zich daar druk om maken, maar ook buurtbewoners. Een kerk is vaak een baken in een stad, dorp of wijk.  
Beeldenstorm besteedt in elke aflevering aandacht aan de Elisaparochie in Almelo, die drie kerkgebouwen moest afstoten. Van dichtbij volgen we de sluiting van het laatste kerkgebouw: de Christoffelkerk aan de Christoffelstraat. In de eerste aflevering worden de vrijwilligers, die zich met hart, ziel en handen hebben ingezet voor de kerk, geconfronteerd met de sloop van het gebouw. We maken kennis met de pastoor, de koster en leden van het herenkoor die helpen bij de verhuizing. Beeldenstorm volgt de betrokkenen ook bij de opening van de nieuwe Elisakerk, wat een nieuw begin moet zijn voor de parochie. 
Daarnaast wordt in Beeldenstorm aandacht besteed aan ander religieus erfgoed, zoals het kunstdepot van de Nederlandse Karmelieten in Zenderen, een Mariaprocessie in Borne, een vergeten lokaaltje van de doopsgezinden in Wetering en de christelijk gereformeerde kerk in Deventer. Verder kijkt Beeldenstorm mee bij de restauratie van het kerkorgel in Zalk en is er aandacht voor groene kerkterreinen.
Beeldenstorm is elke donderdag te zien op TV Oost om 16.20, 19.20, 21.30 en 00.20 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.