Persberichten

‘Beeldenstorm’: een nieuw leven voor de kerkhofkapel

Elke donderdag kunt u bij TV Oost kijken naar ‘Beeldenstorm’, een programma over bedreigd religieus erfgoed in Overijssel. In de aflevering van 26 februari wordt onder meer aandacht besteed aan de kerkhofkapel in IJsselmuiden.
Veertig jaar lang stond de kapel ongebruikt op het kerkhof weg te kwijnen. Ingegooide ramen, vogelpoep, gaten in het dak. Uiteindelijk leek het gebouw alleen nog maar goed voor de opslag van tuingereedschap. Sloop lag voor de hand maar dat ging de inwoners van IJsselmuiden te ver. Dankzij subsidie van de Gemeente Kampen kon het gebouw grondig worden opgeknapt. De ramen van de kapel werden onder handen genomen in glasatelier Oud-Ittersum. Theo Verboom reconstrueert de ramen, waarvan veel glas is verdwenen. Hij voegt er daarom zelf ook wat aan toe: ‘het is een bijzonder project waar ik mijn hart in heb gelegd’. 
Ook de ramen van de Antoniuskerk in Oldenzaal zijn heel bijzonder. Dankzij deze ramen (en de fresco’s) bleef de kerk gespaard voor de slopershamer en kreeg zij zelfs een monumentenstatus. De Nijmeegse kunstenaar G. van Geffen ontwierp de ramen. Daarnaast werkte hij zeker vijf jaar aan de fresco’s die de hele kerk sieren.
De buren van de Christoffelkerk in Almelo lieten zich min of meer verrassen door de sloop van hun buurtkerk. Herman Oude Breuil is er getrouwd; zijn fotoalbum ligt nogal uit elkaar: ‘net zo gammel als de kerk’.
Beeldenstorm is donderdag 26 februari te zien op TV Oost om 16.20, 19.20, 21.30 en 00.20 uur.
Meer informatie: Ina Brouwer – programmamaker RTV Oost 
Foto’s Kerkhofkapel IJsselmuiden en portret Ina Brouwer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.