Archief

Arthur Adam

Arthur Adam
Arthur Adam
Of Arthur ten Cate zichzelf de naam Adam heeft toegedicht omdat zijn akoestische popliedjes zó zuiver klinken als het leven in het Paradijs eens geweest is, is niet zeker. Wél staat vast dat deze getalenteerde multi-instrumentalist en songwriter de jazzy popliedjes moeiteloos uit zijn mouw lijkt te schudden. De songs zijn intiem, breekbaar én blijven spannend. Behoefte aan vergelijkingen? Denk aan Joni Mitchell, Brian Wilson, Damien Rice en Sufjan Stevens. (P60 website, n.a.v. optreden aldaar 2007).
Arthur Adam maakt intrigerende weloverwogen geïnspireerde liedjes. Over liefde, twijfel, dood en het ongewone-in-het-alledaagse. Zijn albums Shhh en In a Cabin With ademen rust, melancholie, ruimte. Zijn invloeden lopen van Chet Baker tot Jeff Buckley en van Radiohead tot Satie.
De live-optredens zijn intens.
In september 2007 nam Arthur Adam een prachtplaat op in Zweden, op uitnodiging van het project In A Cabin With... Een deel van de liedjes werd ter plekke geschreven, en alle instrumenten zijn door hem zelf ingespeeld. Deze cd werd in Nederland alom geprezen, o.a. in OOR, NRC en Volkskrant, en ook in het buitenland zijn de recensies zeer lovend. De plaat werd Album van de Week bij 3voor12 (VPRO Radio 3 en internetTV) en bracht hem de titel Artiest van de Week op MySpace. Vele intense optredens en sessies volgden. "In a cabin with" is overigens nog steeds gratis en legaal downloadbaar op www.inacabinwith.com. Velen gingen u voor.
Het debuut van Arthur Adam, Shhh (2006) staat vol met verstilde, contemplatieve luisterliedjes en heeft ondertussen, mede vanwege de beperkte oplage, een heuse cultstatus gekregen. Begin 2007 werd naar aanleiding van Shhh door de NPS een korte documentaire gemaakt over Arthur Adam. Deze is nog te zien op cultura.nps.nl.
In een vorig muzikaal leven, als Arthur, won Arthur met zijn liedjes en energieke liveshows verscheidene singer-songwriterconcoursen (bijv. Juttersfestival, UvA Cultureel festival), bracht hij twee plaatjes uit (Pop? Met eenpersoonsstuiterpop en small songs, for on a radio met akoestische jazzy pop) en kregen zijn plaatjes eervolle vermeldingen (demo van de maand in FRET, local hero in LiveXS, finaleplaats Grote Prijs van Nederland, airplay en sessies op radio 1, 2, 3, 5 en KinkFM).
Arthur Adam is één van de centrale leden van het Amsterdam Songwriters Guild (net als Leine en Lucky Fonz III). Naast zijn soloactiviteiten is hij actief als zanger/gitarist/songsmid bij The New (luidruchtige übermelodieuze pop) en als bassist/gitarist/toetsenist bij de band van Joep Pelt (binnenkort op Excelsior Records). In het verleden was Arthur actief als gitarist/pianist/achterzanger bij Mist (dromerige post-pop) waarmee hij tourde door o.a. Zuid-Amerika, Mexico en Spanje, en bij de White Broncos (lo-fi/postrock).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.