Archief

Winterjong

Winterjong
Winterjong
null

Oorsprong

Winterjong ontstond toen Ruben de Winther in 2005 aan Boris de Jong voorstelde om wat van Boris' gedichten schrijft van muziek te voorzien. Een winterjong is een in de winter geboren postduif, en een samentrekken van twee achternamen.
Na het besluit om samen te werken ging Winterjong als duo de podia op. Al gauw zochten we een voller geluid om op te drijven, het moest live en levend. Winterjong werd een band. Rutger Gernandt op drums, Kris Barczewski op cello, William Smits op gitaar.

Afkomst

Rutger Gernandt, afkomstig uit de jazz scene, speelde al met Bert van der Brink, Sean Bergin en Susanne Alt. Cellist Kris Barczewski, een klassiek geschoolde musicus, speelde met Wende Snijders, Liesbeth List en Stef Bos.

Successen

2006, 07 en 08 zagen de band Winterjong als finalist in de Grote Prijs van Nederland, steden toerend in de Popronde, en in 2008 speelde de band op de Uitmarkt in Amsterdam en Crossing Border in Den Haag, alsook in het theaterfestival Karavaan. Op Radio 6 maakte de band een kleine furore met het hoorspel 'Badkamerdrama'.

2009

In 2009 duikt Ruben achter de geluidstafel laat de contrabas staan. Ted van Leeuwen, jarenlang verbonden aan Dogtroep, neemt de fretloze bas op. De Amerikaanse componiste en toetseniste Lynn Hutchinson verschijnt. William Smits verhuist helaas naar Den Haag en verlaat de band.
Winterjong heeft over de jaren de poëtische spoken word vervangen voor meer muzikale pop, steviger en melodieuzer. Daarmee gaat de band in 2009 de podia weer op voor nog meer melancholische verwondering en koortsige droomteksten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.