Recepten

Spekkoek (06-03-2009)

Spekkoek
Spekkoek
Ingrediënten:  100 gr. bloem 7 grote eieren of 10 kleine 500 gr. (room)boter 250 gr. basterdsuiker 50 gr. kaneel 25 gr. gemalen anijs 15 gr. nootmuskaat 15 gr. kruidnagelpoeder 15 gr. gemalen kardemom 2 eetl. koffieroom merg van 1 vanillestokje of 25 gr. vanillesuiker zout

Bereiding:

Roer de boter met de helft van de suiker en het merg van het vanillestokje mooi cremig. Scheid de eieren, en klop de dooiers met de rest van de suiker tot een luchtige en schuimige massa.
Klop de eiwitten stijf en spatel het botermengsel en de dooiers door elkaar. Neem de in de melk opgeloste anijs en voeg dit ook toe. Zeef de bloem erboven en spatel dit er ook door met een snufje zout.
Verdeel het beslag in twee delen en voeg in het ene deel de specerijen toe. Het beslag is nu klaar.
Neem een springvorm van 27 cm doorsnee en besmeer deze met boter. Doe er een dun laagje licht beslag in en verdeel het over de bodem. Zet het in een voorverwarmde oven en bak het gaar bij een temperatuur van 125 gr. Neem nu een deel bruin beslag en verdeel dit op het reeds gebakken lichte deel en bak het af, net als het eerste deel. Herhaal dit nu totdat het beslag op is. Begin bovenin de oven te bakken met een bovenverwarming en naarmate er meer laagjes gebakken moeten worden ga met het rooster lager in de oven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.