Archief

Airbag

Airbag
Airbag
Vier rasmuzikanten uit Amsterdam vormen de poprock-formatie Airbag. Het internationale gezelschap speelt frisse popsongs met een scheutje britpop. De nummers van Airbag lopen soepel en liggen prettig in het gehoor. Zanger en tekstschrijver Panos Tamtakos strooit met pakkende one-liners zodat de Airbag-refreinen na een optreden nog lang blijven hangen.
In 2000 richtte hij samen met muzikale alleskunner Randy Derkhof de band op. Zij vormen een getalenteerde creatieve tandem met verstand van componeren en oog voor detail. In combinatie met de sobere bas van ervaren bassiste Veronica Fotieva en de hartstochtelijke drums van Joram Thie ontstaat het specifieke 'happy' geluid van Airbag.
De Amsterdamse groep was al live te horen op radio 3FM en liet de Melkweg tijdens de finale van de Amsterdamse Popprijs volledig uit zijn dak gaan. De cd-single van Airbag "Emotions of Steel" werd dan ook direct genomineerd door het muziekblad LiveXS als cd van de maand (Local Hero). Het gelijknamige debuutalbum dat in januari 2009 is uitgebracht, kreeg bovendien al lovende recensies in de bladen Fret, NL20, LiveXS, Memory Magazine en op de websites VPRO 3voor12 en Musicfrom.nl. In het mannenblad Esquire werd de band zelfs gekozen als beste onbekende band van Nederland.
Airbag was het afgelopen jaar o.a. de support act van de Britse popsensatie Reverend & the Makers in een uitverkocht Paradiso, TriggerFinger, Racoon, Kleveland (USA) en Voicst. Daarnaast heeft Airbag de Dommelsch LiveXS tour 2008/2009 gewonnen en daardoor is de band te zien op de grotere festivals (o.a. Parkpop, Torenpop, Bevrijdingsfestival) en popzalen in Nederland.

RECENSIES Emotions of Steel 2009:

…Emotions of Steel is een rijk en gevarieerd debuut geworden. De samenwerking met producer Zlaya (Moke, The Gathering) resulteert in een volwassen en gevarieerd geluid.
VPRO 3voor12
..De beste onbekende band van Nederland, met pakkende pop-rock, een goed tempo en prima teksten…
Esquire
…De nummers zijn gezegend met een helder geluid en een prettige mix. Daardoor komt het talent voor dynamische songs extra goed naar voren. Prettige en pakkende popsongs dus! …
Live XS
…Als London Calling een Brits klinkende editie met louter Nederlandse bands gaat organiseren, past Airbag prima in het programma…
FRET pop magazine
..De band maakt stuk voor stuk goede liedjes, met pakkende teksten en refreinen, die na draaien nog uren in je kop blijven zitten. Bovendien staat de band muzikaal gezien als een huis. Deze vier muzikanten hebben genoeg kwaliteiten in huis om meer te zijn dan 'beste onbekende band van Nederland'…
Musicfrom.nl
…Het best bewaarde geheim van Nederland: Airbag. Het viertal maakt heel aardige poppy rock, die nergens storen of stotteren. Je kunt horen dat de bandleden er nog lol in hebben. Alleen daarom verdienen ze al een plekje op Holland's muzikale A-lijst…
Memory Magazine (het grootste studenten Magazine van Nederland)
…Uitgeroepen tot Local Hero door muziekblad LiveXS is de Amsterdamse popband Airbag bezig met een take-off. De vierkoppige groep timmert hard aan een afslag om ook buiten de stadsring faam te oogsten..
NL20

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.