Programmanieuws

1000 Dagen Eenzaamheid

Het unieke videodagboek van Henk de Velde, getiteld '1000 Dagen Eenzaamheid', is vanaf woensdag 18 maart te zien bij TV Oost.
Zeezeiler Henk de Velde maakte tussen 2001 en 2004 een tocht rond de wereld in zijn zeilschip de Campina. De Velde vertrok in 2001 vanuit IJmuiden in zijn 17 meter lange stalen monohull Campina. Zijn doel was om de noordelijke doorvaart naar de Grote Oceaan te bezeilen. In Moermansk werd Henk echter teruggestuurd door de Russische autoriteiten. Hij gooide het roer om en zeilde in de richting van Kaap Hoorn in Zuid-Amerika. Vandaar zette hij koers naar het noorden van de Grote Oceaan om de noordelijke doorvaart via de Beringzee vanaf de andere kant te benaderen. Na een overwintering in het Siberische Tiksi kon De Velde pas in augustus 2004 zijn zeiltocht vervolgen, om begin september opnieuw te stranden in het ijs. Aan boord van een toevallig passerend vrachtschip bereikte hij Moermansk, van waaruit hij na drie jaar huiswaarts zeilde.
 
Gedurende zijn omzwervingen hield Henk de Velde een videodagboek bij. Hij is te zien tijdens perioden van langdurige afzondering en eenzaamheid. Maar ook met Argentijnse dorpelingen, laverend tussen de gletsjers van Vuurland en op Paaseiland, waar hij ooit bij de burgerlijke stand de geboorte van zijn zoon aangaf.
 
1000 Dagen Eenzaamheid is een uniek document, gemaakt door een unieke man. Henk de Velde is altijd op zoek naar de ultieme vrijheid. Hij gaat er van uit dat je het onmogelijke na moet streven om het beste resultaat te bereiken. 'Je hebt pas verloren als je het opgeeft', is één van zijn motto's. Veel mensen dromen van het avontuur, maar slechts weinigen zouden de ontberingen en het gevaar tegemoet durven treden zoals Henk de Velde dat doet.
1000 Dagen Eenzaamheid is elke woensdag te zien op TV Oost om 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.