Plaatsen in Overijssel

Boekelo (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
BOEKELO
Boekelo behoort tot de gemeente Enschede.
Het voornamelijk agrarische dorp werd vooral bekend door de zoutwinning, welke industrie sinds 1919 ten zuiden van het dorp gevestigd was. Het destijds populaire Bad Boekelo had mede daarom een zoutwatergolfbad. Na de komst van het Twentekanaal werd de fabriek van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (een voorloper van Akzo Nobel) verplaatst naar Hengelo. Ook de textielindustrie floreerde in Boekelo: De N.V. Boekelosche Stoomblekerij werd in 1888 opgericht door G.J. van Heek . Momenteel wordt het fabrieksterrein getransformeerd naar een woonwijk, de Bleekerij. De industriële gebouwen en schoorsteen aan de spoorzijde van het terrein hebben een bestemming gekregen binnen het stedenbouwkundige plan en blijven dan ook voor de toekomst bewaard.
Boekelo kent een jaarlijks internationaal paardensportevenement De Military. De bosrijke natuur trekt fietsende recreanten. De Museum Buurtspoorweg vertrekt met een historische museumspoorbaan met gerestaureerde stoomlocomotieven en wagons vanuit Boekelo naar Haaksbergen. Halverwege dat traject ligt de halte 'zoutindustrie' van het Labyrinth der Zinnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.