Plaatsen in Overijssel

Hengevelde (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
HENGEVELDE
Hengevelde werd in het verleden ook wel met een andere naam aangeduid: Wegdam. Deze naam wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt maar is nog wel terug te vinden in de naam van de parochie. Ook een aantal sportverenigingen heeft Wegdam in hun naam vernoemd.
Hengevelde was oorspronkelijk alleen een buurschap en marke in het kerspel Delden. In de zeventiende eeuw werd er een rooms-katholieke schuurkerk gebouwd bij het erve Slot. Rond dezelfde tijd werd aan de weg van Goor naar Haaksbergen de herberg Wegdam gebouwd. Er ontstond een klein dorpje rond de herberg dat net als de herberg met Wegdam werd aangeduid. Later werd de kerk naar Wegdam verplaatst en nam het dorp sterk in grootte toe.
Het kerkdorp bezit een voor een dergelijk kleine kern opvallend groot industrieterrein waar verschillende innovatieve bedrijven gevestigd zijn. In Hengevelde is een van de grootste bruidskledingbedrijven van Nederland gevestigd.
Elk jaar gedurende het tweede en derde volledige weekend van juni vinden de Höftedagen plaats, dit zomerfeest trekt jaarlijks 50.000 mensen en bijna alle grote artiesten hebben hier wel op de bühne gestaan. Naast de vele artiesten is Hengevelde ook al jaren de bakermat van het straattheater in Oost Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.