Plaatsen in Overijssel

Vroomshoop (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
VROOMSHOOP
Vroomshoop ligt in de gemeente Twenterand. Het dorp is gesticht rond 1850, maar reeds in 1772 wordt de naam Vroomshoop voor het eerst genoemd. Vroomshoop is gesticht in verband met de vervening en draagt dan ook een veenkoloniaal karakter. Na de vervening zijn de gronden in gebruik genomen voor de landbouw. Groninger boeren hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Aan de Tonnendijk zijn nog diverse Groninger boerderijen te vinden. Veel voormalige Drenten waren werkzaam in de landbouw.
Men zegt dat Vroomshoop aan haar naam gekomen is door de vroegere monniken, die wanneer ze verdwaald waren, altijd een heuvel als herkenningspunt hadden. De bijnaam werd dus: "de vrome hoop". Dit is verbasterd naar Vroomshoop. Andere bronnen vermelden dat op de plaats waar Vroomshoop nu ligt een verhoging in het land was, die Bromershoop heette.
De eerste 75 jaar van Vroomshoop's bestaan was er vooral werk in het veen en later in de landbouw. Vanaf de jaren dertig werkten veel Vroomshopers in de textielfabrieken in Twente. Ze gingen veelal als pendelaars met de trein naar Almelo en Vriezenveen. In de jaren zeventig gingen velen in Almelo, Hengelo en ook in Hardenberg werken, bij onder meer Philips, Stork, Hollandse Signaalapparaten en de Wavin. In 1938 werd de sio als de eerste Vroomshoopse industrie geopend. "sio" was de speelgoed industrie overijssel, producent van kinderspeelgoed. Het was indertijd de enige Vroomshoopse industriële onderneming. Er werd houten speelgoed gemaakt, waaronder sio Mobilo en sio Montage, als goedkope tegenhangers van merken als Meccano en Temsi. Vanaf het eind van de jaren vijftig was dit soort speelgoed heel populair.
In 1982 had Vroomshoop de hoogste werkloosheid van Nederland en kwam hiermee in het Guinness Book of Records. De werkloosheid onder de mannelijke beroepsbevolking was destijds 47%.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.