Plaatsen in Overijssel

Markelo (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
MARKELO 
Markelo behoort tot de gemeente Hof van Twente.  De naam Markelo betekent bos ("lo") dat een afscheiding of grens ("mark") aangeeft. 
Voor de opkomst van het protestantisme was Markelo een belangrijk (katholiek) bedevaartsoord voor de Kerk in Oost-Nederland. Tot midden 17e eeuw werden bedevaarten naar Markelo ondernomen vanuit geheel Twente en omliggende gebieden.
Op de Dingspelerberg was een belangrijke regionale Germaanse dingplaats of ting, waar volgens Saksisch gewoonrecht vanaf de vroegste Middeleeuwen tot zeker 1200 recht gesproken werd. Terdoodveroordeelden werden voorbij de devotieplaats De Hulpe gevoerd, om voor zichzelf laatste redmiddelen of berouw af te smeken. Daarna vond de terechtstelling plaats op een nabijgelegen galgenveld, later met zekerheid bij de Galgenbelt op de Herikerberg aan de voorname straatweg richting de drostenstad Goor plaatsvond. De lijken bleven maanden hangen, ter afschrikking.
Ten westen van het dorp ligt de Markelose Berg of Markelerberg, op de top waarvan zich het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel 1940-1945 bevindt.  
Ongeveer vijf kilometer ten westen van het dorp staat een 156 meter hoge televisietoren. Een miniatuurversie van deze toren staat in Madurodam in Den Haag. In 2007 is de toren ingekort nadat het analoge televisiesignaal uit de lucht is gehaald.
Markelo is momenteel een druk bezochte plaats. Er zijn verscheidene toeristische bezienswaardigheden en het landschap leent zich voor een wandeling of een fietstocht. In het centrum van Markelo staat naast het VVV-kantoor de museumboerderij Eungs Schöppe, waar men zich terugwaant in de tijd. In het centrum staat eveneens de in 1991 gerestaureerde korenmolen De Hoop uit 1836. Nabij Markelo bevinden zich de kastelen Weldam en Wegdam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.