Plaatsen in Overijssel

Hardenberg (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

HARDENBERG

Hardenberg ligt aan de Overijsselse Vecht en is tot in de twintigste eeuw een sterk agrarische plaats gebleven. Alleen de scheepvaart over de Overijsselse Vecht met zompen was een economische activiteit van belang. De eerste industriële vestiging betrof de melkfabriek Salland. Eind jaren vijftig vestigde de Wavin, een plasticbuizenfabriek, haar belangrijkste productievestiging in Hardenberg. Dit bedrijf groeide uit tot een multinational die onder meer plastic kratten en zakken ging fabriceren. Het werd verreweg de belangrijkste werkgever in Hardenberg.
Op 8 mei 1708 brandde Hardenberg bijna volledig af. Bij de wederopbouw werden de overwegend houten huisjes vervangen door stenen woningen.
Hardenberg staat ook bekend als 'Klepperstad'. In vroeger tijden was er een zogenaamde Klepperman aangesteld, een soort nachtwacht. Deze riep 's avonds met een klepper de tijd om en controleerde op eventueel brandgevaar.
De stad Hardenberg is de afgelopen jaren vernieuwd en gemoderniseerd. Het stadscentrum heeft een grote metamorfose ondergaan.
In de jaren '80 is het belang van toerisme rond Hardenberg sterk toegenomen. Hardenberg profileert zich in de zomermaanden als "klepperstad" en organiseert onder die vlag veel activiteiten. Zoals de Klepperstadloop, de avondvierdaagse en het jaarlijkse luchtballonnenfestival.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.