Plaatsen in Overijssel

Hertme (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
HERTME
Hertme is één van de drie kernen van de gemeente Borne en ligt in een bosrijke omgeving.
Op de topografische kaart van 1850 wordt de buurtschap Hertme aangeduid als Hattem. Het verhaal wil dat de kantonnier van het kadaster uit Zutphen dacht dat de bewoners hun plaats als 'Hettum' aanduidden en hieruit de conclusie trok dat dit een verbastering van de naam Hattem was. Een vergissing met grote gevolgen, want op een aantal stafkaarten uit de negentiende eeuw wordt de naam van het Noord-Veluwse stadje Hattem ten onrechte aan Hertme toegekend. Deze fout werd later hersteld, maar de veldgronden ten zuidoosten van Hertme werden nog lange tijd als het 'Hattemerveld' aangeduid, terwijl de parochie Hertme nog steeds de 'R.K. Gemeente van de buurtschap Hattem' heet.
Het openluchttheater, gelegen in het hart van Hertme, is de trekpleister van het dorp. Twee jaarlijkse voorstellingen die daar worden gehouden, het Afrikafestival en Hertme goes Latin, trekken duizenden bezoekers vanuit heel Nederland.
Wie het Openluchttheater in Hertme noemt, kan niet om pastoor Veeger heen! Veegers liefde voor het toneel brengt hem ertoe om in de zomer van 1953 'Jozef in Dothan' op te voeren op het heideveld aan de Wetering. Honderd toneelamateurs en dertig ruiters te paard maken de opvoering tot een doorslaand succes. In 1955 wordt er een theater op het heideveld gebouwd. Vanaf de jaren '70 worden er opera's, operettes en kindervoorstellingen gegeven in het openluchttheater en de muziekvereniging uit Hertme, St. Gregorius, organiseert er muziekfestivals. In de jaren tachtig wordt er een nieuwe koers ingezet met het theater en wordt voor het eerst het Afrika festival georganiseerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.