Plaatsen in Overijssel

Vriezenveen (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
VRIEZENVEEN
Vriezenveen maakt deel uit van de gemeente Twenterand. Het dorp kenmerkt zich door een maar liefst 6,2 kilometer lange bebouwde dorpsstraat met karakteristieke gevels aan de huizen.
De inwoners van Vriezenveen dreven een levendige handel met Sint-Petersburg in de periode 1720-1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveense compagnieën zelfs handelshuizen en winkels gesticht aan de Nevski Prospekt en de Gostinny Dvor. Hoewel men zich een vaste plek wist te verwerven in de stad aan de Neva keerden veel Vriezenveners uiteindelijk toch weer terug naar het moederdorp.
In 1905 was er een grote brand in Vriezenveen. Door de droogte en de harde oostenwind was er geen houden aan en gingen er meer dan tweehonderd huizen, merendeels in de houten en of hout-stenen boerenstijl, in vlammen op. De rijkere boerderijen en Rusluie-huizen uit baksteen en met grotere tuinafstand van overige huizen bleken beter bestand tegen het vuur en staan tot op de dag van vandaag nog. De bekendste is de boerderij Peddemors. Na de brand kwamen Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik de inwoners van Vriezenveen persoonlijk een hart onder de riem steken. Zij deden daarbij een persoonlijke gift van maar liefst duizend gulden bestemd voor de wederopbouw.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Vriezenveen het tijdelijke onderkomen van vele Rotterdamse kinderen. Via de Vriezenveense katholieke pastoor Van Rhijn, afkomstig uit Rotterdam, werd contact gelegd en werden de kinderen opgevangen in Vriezenveense pleeggezinnen. De oorlogskinderen, toentertijd aangeduid als bleekneusjes werden later gevraagd hun verhalen op papier te zetten wat resulteerde in het boek "Bleekneusjes oorlogskinderen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.