Plaatsen in Overijssel

Slagharen (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
SLAGHAREN
Slagharen ligt in de gemeente Hardenberg en is als vervenersnederzetting ontstaan rond 1840, toen Duitse veenarbeiders richting Oost-Nederland trokken.
Door Slagharen liep het kanaal de Lutter Hoofdwijk van Lutten richting De Krim en Coevorden. Dit kanaal werd aangelegd midden in de 19e eeuw. Rond 1884 passeerden 10.729 schepen de brug in Slagharen. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het kanaal zijn belang voor de scheepvaart en werd het gedeelte in Slagharen gedempt.
De naam Slagharen is afkomstig van 'slag', wat stuk grond of land betekent, gecombineerd met 'haare', wat hoger gelegen gebied betekent. Dit laatste gegeven vindt men nog terug in het feit dat oudere Slagharenaren nog steeds 'op Slagharen' zeggen wanneer zij bedoelen dat zich iets binnen de dorpsgrenzen bevindt.
In Slagharen wordt een Nedersaksisch overgangsdialect tussen Sallands en Drents gesproken.
Slagharen is bekend van het Ponypark Slagharen, opgericht door Henk Bemboom. Dit park is inmiddels omgedoopt tot Attractiepark Slagharen.
In Slagharen was ook het recreatiecentrum De Bonte Wever gevestigd, tot het op maandag 7 mei 2001 volledig in de as werd gelegd. Dit recreatie- en congrescentrum was gevestigd in de fabriekshallen van weverij De Nederlandsche Bontweverij, na het faillissement van dit bedrijf. Eigenaar en Slagharenaar Hennie van der Most zou het concept van hergebruik van bedrijfspanden, dat bij De Bonte Wever voor het eerst door hem werd toegepast, nog meerdere malen herhalen op andere plekken zoals bij de Koperen Hoogte en in Kalkar.
Homeshopping bedrijf Wehkamp werd in 1952 als Wehkamp's Fabriekskantoor door Herman Wehkamp in Slagharen opgericht. Tegenwoordig is het opslagdepot van het bedrijf Wehkamp gelegen in het naastgelegen dorp Dedemsvaart, en is het hoofdkantoor verhuisd naar Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.