Plaatsen in Overijssel

Ommen (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
OMMEN
Ommen ligt aan de Overijsselsche Vecht en heeft sinds 1248 stadsrechten.
Ommen is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Vecht. Ommen had tot begin 20e eeuw een centrumfunctie in de regio. Er zetelden diverse overheidsorganisaties in de stad, zoals het belastingkantoor en het kantongerecht. Bij het opnieuw vastleggen van de rechtsgebieden in Overijssel in 1933 werd het samen met de kantongerechten van Goor en Kampen opgeheven.
De gemeente Ommen is een bekend vakantieoord. De bossen en het Sallandse landschap zijn een rustplek voor veel vakantiegangers. In de zomer kunnen toeristen genieten van de verschillende activiteiten met de Ommer Bissingh, een evenement dat elk jaar in juli en augustus plaatsvindt met (rommel)markten, kermis, en allerlei activiteiten. Sinds augustus 2007 is daar een wielerwedstrijd (Bissinghwielerronde) door het centrum van Ommen bij gekomen. De Bissingh is van oorsprong een traditionele jaarmarkt, die sinds 1557 op de tweede dinsdag in juli gehouden wordt en vaak twee of drie dagen duurde. Op de Bissingh kwamen veel mensen uit de buurtschappen en omringende plaatsen naar Ommen voor grotere aankopen, wat veelal gepaard ging met kermis en cafebezoek. Tot in de jaren '60 was de Ommerbissingh de grootste jaarmarkt in deze streek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.