Plaatsen in Overijssel

Haaksbergen (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
HAAKSBERGEN
Het dorp Haaksbergen ontstond rond 800 na Christus, als landbouwnederzetting aan de Buurserbeek. Rond 1400 werd de Buurserbeek verlegd en ten zuiden van Haaksbergen aangesloten op de Schipbeek. Hierdoor ontstond een waterverbinding met de IJssel en konden via het water de Hanzesteden Deventer, Zwolle en Zutphen worden bereikt.
In de 18e eeuw werd een korenmolen gebouwd, genaamd De Korenbloem.
Zoals in de rest van Twente werd vanaf het midden van de 19e eeuw de textielindustrie van groot belang. De fabriek van D. Jordaan & Zonen zorgde voor veel werkgelegenheid. Op het toppunt was 80% van de beroepsbevolking van Haaksbergen werkzaam in de textielsector. Begin jaren zeventig stortte de textielindustrie in Twente en dus ook in Haaksbergen in.
Ten zuiden van Haaksbergen ligt het landgoed Lankheet waar het water van de Buurserbeek gezuiverd wordt in rietfilters.
Leuk om te weten:
  • Negen maanden na de stroomstoring van 25 november 2005 in Haaksbergen werd in de media melding gemaakt van een babyboom;
  • Op 25 januari 2007 had Haaksbergen de primeur van de eerste Nederlandse marathonschaatswedstrijd van dat jaar op natuurijs. Op 19 december 2007 werd er eveneens de eerste marathonschaatswedstrijd van het winterseizoen 2007-2008 gehouden en op 28 december 2008 kon in Haaksbergen wederom voor het eerst op natuurijs worden geschaatst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.