Plaatsen in Overijssel

Tubbergen (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
TUBBERGEN
Tubbergen ligt in het noorden van Twente.
De gemeente Tubbergen valt te kenmerken als de meest katholieke gemeente in Nederland. Dit komt onder meer tot uiting in een vrij massale kerkgang en het hoogste percentage CDA-stemmers van geheel Nederland. Dit uit zich met name in de oudere lagen van de bevolking. Vooral de dorpen rond de hoofdkern Tubbergen zijn zeer hechte gemeenschappen.
In het verleden genoot Tubbergen enige landelijke bekendheid doordat er elk jaar internationale motorraces op een stratencircuit gehouden werden. Het circuit liep in een ruwweg driehoekige vorm tussen de dorpen Tubbergen, Albergen en Fleringen. Deze races werden tot eind jaren '70 gehouden. Bekende Nederlandse coureurs die elk jaar hun opwachting maakten in Tubbergen waren Jack Middelburg, Wil Hartog en Boet van Dulmen. Tegenwoordig is de oude traditie weer min of meer opgepakt en wordt jaarlijks een historische motorrace gereden op het circuit in Tubbergen.
Eveneens in de jaren '70 kwam de gemeente in het nieuws vanwege een groot milieuschandaal. Nabij het kerkdorp Vasse was een zandafgraving jarenlang gebruikt als open dumpplaats voor chemisch afval. Deze dumpplaats stond bij de lokale bevolking bekend als "De Teerkuil". Die naam werd ingegeven door het feit dat de afgraving onder water stond, wat door het vele chemische afval erin (met name zuurteer) letterlijk pikzwart gekleurd was. Ook de grond rondom de afgraving was zeer ernstig vervuild; alle planten en bomen die er ooit gestaan hadden waren morsdood. Na het uitkomen van het schandaal werd de ergste vervuiling provisorisch opgeruimd. Dit "opruimen" was feitelijk niets anders dan de zuurteer neutraliseren met kalk. Het gebied staat anno 2008 nog steeds op een wachtlijst om definitief gesaneerd te worden. Volgens de laatste planningen zal dit ook zeker niet vóór 2010 gebeuren.
In 1971 kwam Tubbergen in het nieuws vanwege een boerenopstand over de stemming over de ruilverkaveling. Op 21 december vonden er rellen plaats met grootschalige vernielingen, waarbij onder andere het huis van burgemeester Schepers beschadigd werd door brand. De ME moest er aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.