Programmanieuws

Aandacht voor dodenherdenking

Op maandag 4 en dinsdag 5 mei schenkt RTV Oost speciale aandacht aan de dodenherdenking en bevrijdingsdag.
Op maandag 4 mei worden Nederlandse burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. RTV Oost doet verslag van de Provinciale Dodenherdenking bij het Overijssels Verzetsmonument op de Markelose Berg. Radio Oost schakelt om 19.45 uur over naar Markelo, TV Oost volgt om 19.55 uur. Na de twee minuten stilte volgt het defilé met kransleggingen. De verslaggevers in Markelo zijn Sarah de Geest voor radio en Marc Bakker voor televisie. Om 20.15 uur vervolgt TV Oost de reguliere uitzending, Radio Oost gaat na de Dodenherdenking over op non-stop muziek.
Daarnaast zijn er op maandag 4 en dinsdag 5 mei bij TV Oost een aantal speciale uitzendingen in het kader van de herdenking.
Op 4 mei is om 11.30 uur de documentaire 'Je hoort hier niet 1940-1945' te zien, waarin een Joodse vrouw vertelt hoe het haar familie in Deventer tijdens de bezetting is vergaan. Voorafgaand aan de Dodenherdenking is er om 19.40 uur de documentaire Sprekende Beelden, een getuigenverhaal bij het Overijssels Verzetsmonument in Markelo. Om 21.15 uur besteedt In de Wandelgangen aandacht aan slachtoffers van vredesoperaties, die ook worden herdacht op 4 mei. Maurice Velthuis praat met de ouders van de Hengelose militair Marc Schouwink, die een jaar geleden in Uruzgan is gesneuveld.

Op 5 mei is om 10.00 uur de documentaire 'Geen kogel met mijn naam erop' te zien, over de lotgevallen van een overzeese bevrijder in Overijssel. Aansluitend is vanaf 10.30 uur een live verslag te zien van het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, inclusief de opening door minister-president Balkenende.
Meer informatie over deze programma's is te vinden op www.rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.