Plaatsen in Overijssel

Lemelerveld (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
LEMELERVELD
Lemelerveld ligt in de gemeente Dalfsen. De naam komt van het oostelijker gelegen dorp Lemele. Het Kroonplein vormt het middelpunt van het dorp. In dit dorp spreken veel inwoners het Sallands dialect. Lemelerveld heeft als symbool de suikerbiet omdat er vroeger veel suikerbieten werden verwerkt.
Het dorp Lemelerveld werd in 1854 gesticht door een fabrikant die er de Overijsselse Beetwortelsuiker Fabriek opzette. Aanleiding was het net gegraven Overijssels Kanaal Zwolle - Vroomshoop, dat bij Lemelerveld een aftakking heeft richting Raalte en Deventer, en de pas ontgonnen landbouwgronden in de regio. In 1910 kwam ook de spoorlijn van Deventer naar Ommen, de OLDO, langs het dorp te liggen. Het ontwikkelde zich tot een centrum voor de aan- en afvoer van vooral agrarische producten. Belangrijkste bedrijf en grootste werkgever in de omgeving bleef tot de sluiting in 1917 de suikerbietenfabriek. Wel kwamen er ook andere industriële activiteiten. Met het toenemen van de werkgelegenheid groeide ook het dorp en werden scholen en kerken gesticht, Lemelerveld kent er vanouds drie: een rooms-katholieke, een nederlands hervormde en een vrijgemaakt gereformeerde.
In de loop van de tijd is het dorp erg veranderd. De kanalen worden niet meer gebruikt voor de scheepvaart. De meeste bruggen en sluizen zijn gesloopt, en de spoorlijn werd een verkeersweg.
De kanalen snijden het dorp in 3 delen. Tot 1997 behoorde de westelijke helft van het dorp tot de gemeente Dalfsen, oostelijke helft tot de gemeente Ommen, en enkele buitengebieden tot de gemeenten Heino en Raalte. De inwoners wilden aan deze situatie een einde maken en hebben er in meerderheid voor gekozen om in zijn geheel bij Dalfsen te worden ingedeeld.
Van dinsdag 11 t/m zaterdag 15 augustus vindt in Lemelerveld weer de jaarlijkse feestweek plaats met een groot dahliacorso.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.