Plaatsen in Overijssel

Hasselt (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
HASSELT
Hasselt ligt in de gemeente Zwartewaterland. Het is gelegen aan het Zwarte Water.
Hasselt is ontstaan in de 9de eeuw. In 1252 kreeg het stadsrechten van Bisschop Hendrik I van Vianden en in 1350 werd het lid van de Hanze. Het kanaal 'Dedemsvaart' liep tot eind jaren '60 van de 20ste eeuw van Hasselt tot Gramsbergen. Maar het kanaal is tegenwoordig in Hasselt gedempt.
Tot 2001 was Hasselt een zelfstandige gemeente, daarna ging het met de buurgemeenten Genemuiden en Zwartsluis op in Zwartewaterland. Het gemeentehuis van Zwartewaterland bevindt zich in Hasselt.
Bezienswaardigheden in Hasselt zijn De Grote of Stephanuskerk met het Rudolf Knol-Orgel (1806), het historische voormalige stadhuis, korenmolen De Zwaluw en de kalkovens.
In de laatste week van de zomervakantie voor de basisscholen wordt er het 'Euifeest' gevierd. In deze week werd vroeger de geslaagde oogst ('eui' = hooi) gevierd. Dit feest is uitgegroeid tot een stadsfeest met allerlei activiteiten in en rondom het centrum van Hasselt.

Leuk om te weten:

In 2004 en 2008 was Hasselt te zien in televisiereclames van de ministeries van V&W en VROM voor de promotie van Het Nieuwe Rijden. In deze reclames waren de broers Ko en Luuk Doeks (De Doeks uut Hasselt) qua rijstijl de tegenpolen van Bo en Luke Duke uit de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazzard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.