Plaatsen in Overijssel

Glanerbrug (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.

GLANERBRUG

Enkele decennia geleden heette Glanerbrug het muzikaalste dorp van Nederland te zijn, vanwege het grote aantal muziekverenigingen per inwoneraantal. Muziek wordt er zeker nog veel gemaakt, zij het dat het aantal verenigingen drastisch is afgenomen.
De naam Glanerbrug is ontleend aan de brug over de Glanerbeek, die letterlijk een brug vormt tussen enerzijds het Nederlandse Glanerbrug en anderzijds het Duitse Gronau. Het dorp is gelegen temidden van het vele groen dat Twente te bieden heeft. Glanerbrug, Lonneker, Boekelo, Usselo en stad Enschede vormen samen de gemeente Enschede.
Op 7 april 1990 boorde een meteoriet zich door het dak van een woonhuis. Deze heeft de naam Glanerbrug-meteoriet gekregen.
In zijn roman de Hunnen beschrijft Jan Cremer deze streek uitvoerig, met name voor wat de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog betreft.
Landelijke bekendheid kreeg Glanerbrug door een sketch van Herman Finkers, waarin hij bij het voorlezen van het nieuws enkele malen vermeldde dat Glanerbrug kabeltelevisie zou krijgen en dat nog niet bekend was wanneer Glanerbrug riolering zou krijgen.
Ook het Klooster Dolphia is gelegen in Glanerbrug.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.