nieuws

Vollenhove (2009)

In de zomer van 2009 bezochten Radio en TV Oost 64 plaatsen in Overijssel tijdens de Zet 'm op 11 tour. Op deze pagina vind je informatie, foto's en de reportages die door onze verslaggevers gemaakt werden in elke plaats.
VOLLENHOVE
Vollenhove wordt een stad genoemd omdat het in de Middeleeuwen stadsrechten had; in 2004 werd gevierd dat het toen 650 jaar geleden was, dat die waren verleend.
De bloeitijd van de stad Vollenhove lag in de eerste helft van de 15e eeuw. Vollenhove was toen belangrijk door de visserij op steur, en was een bijstad van de Hanze. Ook werden aarden wallen en poorten aangelegd ter verdediging van de stad. In de eerste helft van de 16e eeuw bloeide de stad opnieuw op. Joris Schenck van Toutenburg werd drost en later stadhouder van Overijssel voor Karel de Vijfde. Schenck liet iets buiten de stad het kasteel Toutenburg bouwen. Vollenhove werd het bestuurscentrum voor de drie noordelijke provincies: Groningen, Friesland, en Overijssel. Drenthe telde niet mee om het te arm werd geacht. Bij het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog verloor Vollenhove de rol van bestuurscentrum, en in de eeuwen daarna kwijnde de stad weg.
Een markant feit uit de geschiedenis van Vollenhove en omgeving was de moord op twee veldwachters in 1878. Nadat beide die ochtend niet op hun werk verschenen, werd een zoektocht ingesteld, waarbij uiteindelijk hun ontzielde lichamen in een put werden gevonden. Beide mannen bleken uiterst gewelddadig om het leven gebracht. Al gauw werden drie verdachten gearresteerd; het bleken stropers te zijn. De veldwachters zouden op stropersjacht zijn gegaan en daarbij de stropers ontdekt hebben, die vervolgens de veldwachters met hun geweren om het leven brachten.
Vanaf 1872 voerde de Vollenhoofse Diligence Onderneming een diligencedienst uit tussen Vollenhove en Zwartsluis. Een diligence is een goed geveerde postkoets.
Toen in de 15e eeuw de Zuiderzee zijn vorm grotendeels had gekregen, ontstonden er grote vismogelijkheden. Dorpen aan de rand van de Zuiderzee gingen leven van de visserij. De monden van het Zwarte Water en de IJssel waren rijk aan zoetwatervis, zoals steur, elft en zalm. Als gevolg hiervan ontwikkelden Vollenhove en Kampen zich tot belangrijke centra van de visserij. In de 2e helft van de 19e eeuw begon de visserij grootse vormen te krijgen, bijna iedere Vollenhovenaar leefde ervan. Toen in 1918 werd besloten om de Afsluitdijk aan te leggen en de Zuiderzee in te polderen, stopten veel vissers met hun werk en zochten een andere baan. De laatste beroepsvisser stopte in 1992.
Vollenhove werd eeuwen geleden ook wel Stad der paleizen genoemd, omdat Vollenhove in die tijd veel havezaten bezat. De belangrijke havezaten waren Oldruitenborgh, Marxveld en Oldenhof.
Het evenementenseizoen in Vollenhove begint in feburari wanneer het Venose Voorjaarsfestijn plaatsvindt. Met Pinksteren en de dagen ervoor zijn de Havendagen die sinds 1993 worden gehouden.Op de vierde zaterdag van juni vindt het Toutenburgfestival plaats, een theater waarvan Vollenhove zelf het decor is.
Het stadje is erg bekend in de wijde omgeving door het grote corso, dat daar elk jaar op de laatste zaterdag van augustus gehouden wordt. Een aantal bewoners is maanden tevoren al met de voorbereidingen bezig om de metershoge wagens gereed te maken. Het corso trekt ieder jaar duizenden belangstellenden. Voor de versiering van de veertien praalwagens worden hoofdzakelijk dahlia's gebruikt, maar ook andere versierselen zijn toegestaan, zoals koolbladeren en zaden. Het aantal dahlia's varieert van 100.000 tot 250.000 stuks per corsowagen. Drie weken voor het corso is er een open dag.
Voor toeristen zijn er in Vollenhove vele historische gebouwen te vinden. Vollenhove heeft een moderne haven die circa 1650 is ontstaan. Iets buiten Vollenhove, in de Noordoostpolder, is het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium gevestigd.
De Vollenhoofsch Fanfare (opgericht in 1905) heeft het al vaak goed gedaan op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Verder is het Vollenhoofsch Visserskoor een begrip in de wijde omgeving van Vollenhove.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.