Archief

Twente verliest bekerfinale na strafschoppen

FC Twente heeft zondag de bekerfinale van sc Heerenveen na strafschoppen verloren. Youssouf Hersi leek de held te worden door een late gelijkmaker te scoren, maar uiteindelijk werd hij de schlemiel door als enige een strafschop te missen.
De eerste helft begon moeizaam voor Twente. Na 7 minuten was er een kans voor Viktor Elm. Hij schoot vanaf zestien meter de bal net naast het doel van Sander Boschker. Na elf minuten moest trainer Steve McClaren al zijn eerste wissel toepassen. Romano Denneboom verving de geblesseerde Marko Arnautovic. Vijf minuten later was er zelfs al de tweede wissel bij de Enschedeërs. Peter Wisgerhof raakte geblesseerd aan zijn heup na een luchtduel met Gerald Sibon en moest zich ook laten vervangen. Ronnie Stam kwam voor hem in het veld. Er kwamen meer kansen voor Heerenveen, Grindheim was het dichtst bij een doelpunt door hard op de lat te schieten. Het eerste gevaar van Twentse kant kwam van Kenneth Perez. Hij schoot van afstand over het doel van doelman Hans Vonk. In de 26e minuut was het raak voor de Friezen. Boschker greep mis bij een vrije trap van de rechterkant en Goran Popov schoot de bal in het lege doel. Even later was het bijna 2-0, maar een poging van Roy Beerens rolde voorlangs. Tien minuten voor rust kreeg Heerenveen opnieuw een kans maar Pranjic schoot een een vrije trap naast. Een minuut later leek Edson Braafheid de 1-1 te maken, maar zijn bal werd door Dingsdag van de lijn gekopt. Twee minuten in blessuretijd stopte Hans Vonk met moeite een vrije trap van Theo Janssen en even later floot scheidsrechter Jan Wegereef voor de rust. In de harde eerste helft waren er gele kaarten voor Svec, Sibon en Popov van Heerenveen.
Twente begon goed aan de tweede helft. Na vier minuten was er een goede kans voor Romano Denneboom, hij kreeg de bal echter te voor zich gespeeld door Blaise Nkufo. Drie minuten later kreeg Theo Janssen de eerste gele kaart voor FC Twente, hij duwde Sibon omver. In de 54e minuut wist Nkufo, na een fout van Vonk, knap Elia te bereiken en die schoot de bal hard in het dak van het doel: 1-1. De wedstrijd bleef levendig en er waren na ruim een uur kansen voor Perez en Tioté. In de 72e minuut was Twente opnieuw gevaarlijk, Perez schoot de bal ineens uit de lucht en raakte de binnenkant van de paal. In de rebound kreeg Denneboom de bal ook niet achter Vonk. Twee minuten later wisselde Heerenveen voor de eerste keer, Bonaventure Kalou verving Christian Grindheim. Michal Svec kon even later makkelijk op komen op de helft van Twente, hij gaf de bal aan de rechterkant aan Beerens, maar hij zag zijn inzet gestopt door Boschker. Na 78 minuten kwam Geert Arend Roorda in het veld voor Svec. Twente benutte zes minuten voor tijd de laatste wisselmogelijkheid, Youssouf Hersi verving Perez. Drie minuten later wisselde ook Heerenveen voor de laatste keer, Paulo Henrique kwam in het veld voor de geblesseerde Beerens. In de blessuretijd kreeg Roorda nog geel en even later floot Wegereef af en moest er worden verlengd in De Kuip.
In de eerste helft van de verlenging was Twente sterker dan Heerenveen. Na zeven minuten in schoot Ronnie Stam van afstand op de paal en een minuut later schoot Hersi net naast. Ook Rajkovic kon even later het doel niet vinden. Heerenveen werd in de tweede helft iets sterker, en dat werd bekroond met een doelpunt van Kalou. Het schot van de Ivoriaan werd aangeraakt door Douglas en daardoor kon Boschker er niet meer bij. Toch kwam Twente voor de tweede keer terug in de wedstrijd. Invaller Hersi kopte drie minuten voor tijd de 2-2 binnen na een voorzet van Eljero Elia. In de resterende minuten scoorden beide ploegen niet meer en dus kwam het aan op strafschoppen.
In de strafschoppenserie werd Hersi de schlemiel door zijn penalty over te schieten. Omdat de andere spelers allemaal hun penalty binnenschoten, kwam het aan op Gerald Sibon. Hij schoot zijn penalty goed binnen en bracht Heerenveen daarmee de beker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.