Archief

Radioactieve afvaldump Ommen raadsel

De gemeente Ommen heeft maatregelen genomen na de vondst vrijdagavond van een grote hoeveelheid vervuilde grond. Op een bouwterrein is onder meer radio-actief ziekenhuisafval gevonden. Ook landbouwgif en accu's liggen op de afvalberg. De gemeente heeft het terrein inmiddels hermetisch afgesloten. Wie verantwoordelijk is voor de dump is niet bekend. Volgens de gemeente is geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid.
Waarschijnlijk is de rest van de grond aan het Zwarte Pad ook ernstig vervuild, hoewel verder onderzoek nog moet uitwijzen hoe erg de vervuiling precies is. Spelende jongens vonden het afval vorige week op het niet afgezette terrein aan. Ze trokken bij hun ouders aan de bel.
Aan en vlak onder de oppervlakte liggen onde andere oude accu's, landbouwgif en ziekenhuisafval, zoals ongebruikte ampullen morfine en injectienaalden. Volgens omwonenden werd er geregeld 's nachts grond aangevoerd. Een deel van het afval is al erg oud; er liggen verpakkingsmaterialen tussen met etiketten van dertig tot veertig jaar geleden.
De gemeente Ommen en de brandweer hebben de zaak inmiddels geïnspecteerd  De SP heeft inmiddels kamervragen gesteld. Aannemer Heijmans was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.