Nederland is op de 'zwarte lijst' gekomen vanwege de ontwikkeling van het virus. Dagelijks kijken de Duitsers naar de ontwikkelingen in andere landen, om te bepalen of het een risicogebied is. Dat wordt bepaald op basis van het aantal besmettingen, de snelheid van de verspreiding en de maatregelen die in het desbetreffende land worden genomen.

Paasweekend

Dat Nederland als gevaarlijk gebied wordt gezien, betekent dat de Duitse staat de inwoners afraadt naar het buurland te reizen. In de periode rond Pasen is Nederland doorgaans een erg populaire vakantiebestemming.

De Veiligheidsregio Twente nam vorige week al maatregelen door alle campings en vakantieparken voor recreatie te sluiten. Volgens plaatsvervangend voorzitter Arjen Gerritsen was dat vooral bedoeld om een toestroom aan Duitse toeristen te voorkomen.

Elf landen

Behalve Nederland staan ook Egypte, Frankrijk, Iran, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en delen van Zuid-Korea in het rijtje van landen die gemeden moeten worden.

Strikte toegangseisen

Sinds 16 maart mogen alleen mensen met een goede reden naar de risicogebieden reizen. Denk daarbij aan pendelaars. Maar die regels worden volgens Der Spiegel verscherpt. Mensen die de grens naar risicogebieden over willen, moeten aan strikte toegangseisen voldoen. Wat die eisen zullen zijn, is nog niet bekend.

Met deze maatregelen hoopt Duitsland te voorkomen dat het land geteisterd wordt door coronabesmettingen vanuit het buitenland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.