nieuws

Het meesterlijke licht

Henk Helmantel
Henk Helmantel © RTV Oost
Hij is een meester van het licht. En vertelt in heldere bewoordingen waarom hij doet wat hij doet achter zijn schildersezel terwijl zijn werk ontstaat. Ik luister keer op keer ademloos naar Henk Helmantel, één van de vier realisten die te zien is in MORE in de tentoonstelling getiteld Serene Blik.
Henk Helmantel (1945) is de enige van de vier realisten die nog leeft. Jan Mankes (Meppel 1886-1920), Floris Verster (1861-1927) en Dick Ket (1902-1940) zijn zijn tegenspelers in de zalen. Met ieder een eigen plek waar je je in het werk kunt onderdompelen, maar het meest aanlokkelijk zijn de roestrode wanden waar van iedere kunstenaar één schilderij hangt. Gekozen op thema, zodat je ook goed naar de overeenkomsten en dus de verschillen kunt kijken.
Bijzonder ook is dat Helmantel drie tentoonstellingen tegelijkertijd heeft dit jaar: in MORE, in het museum in Gouda en in het majestueuze Chimei Museum in Taiwan. Een heel jaar, anderhalf miljoen bezoekers gegarandeerd. Ze zijn gek op zijn werk daar. 
En ondanks het feit dat de levende meester van het licht allerlei prachtige verhalen heeft over Twentse stoelklokken, die hij verzamelt, en over vriend en Holtenaar Kees Stoop, die hij zeer waardeert, kunt u dat voorlopig alleen hier lezen. De prachtige gedetailleerde tekeningen van Kees Stoop bewaar ik nog even u, voor later dit jaar - wanneer er bij Henk Helmantel een expositie van zijn werk is. Het verhaal dat bij de Twentse stoelklokken hoort is evenzo: Helmantel heeft er een liefde voor ontwikkeld. De Twentse staan wat hem betreft op eenzame hoogte - natuurlijk zijn er die mooie Friezen en Groningers - maar de Twentse zijn ‘Stoer en Elegant’. 
Wat ik u vooral wil laten zien is waarom Helmantel een meester van het licht is. Wie hij zelf bewondert en waarom hij zijn dagen achter zijn schildersezel slijt. Helmantel en zijn echtgenote wonen in een prachtig terpdorpje in het weidse uiterste Noorden en kijken op een middeleeuws kerkje uit 1200. Het grote pastoriehuis hebben ze met eigen handen opnieuw opgebouwd in de jaren zeventig en helemaal in stijl teruggebracht. Ook binnen. De composities en voorwerpen van Helmantels schilderijen vind je één op één terug in zijn huis. Glaswerk, schalen, een ui of granaatappel. Maar ook een tafel en een kast. En een prachtige middeleeuwse schouw oorspronkelijk uit Kasteel Anholt, uit een verzameling van -toen nog- de Technische Universiteit Twente, die besloot de verzameling van de hand te doen. De Helmantels zijn hun hele leven lang al verwoede verzamelaars van voorwerpen uit de Middeleeuwen en geven dat liefdevol een plek in hun pastoriehuis.
Misschien is het altijd zo, maar het licht viel prachtig in huis die dag. Het voelde of ik ook in een schilderij van Helmantel stond. En cameraman Gerard wist dat feilloos vast te leggen. 

Inga Tjapkes

OverUIT de Kunst met Henk Helmantel zie je zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. De uitzending kun je hier terugkijken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.