nieuws

"Het succes van de Luizenmoeder begon bij De Groote Markt 30"

Op zaterdag 24 maart kun je bij TV Oost opnieuw genieten van de serie De Groote Markt 30, de regiocomedy met onder anderen Ilse Warringa, Laus Steenbeeke, Jan Riesewijk en Jeffrey Spalburg. De Groote Markt 30 stond aan de wieg van het succes van de hitserie De Luizenmoeder.
Ilse Warringa, het kan bijna niet anders of je hebt haar de afgelopen tijd regelmatig op de televisie voorbij zien komen. In de series Klokhuis, Welkom bij de Romeinen, Welkom in de Gouden Eeuw, in het satirisch programma Toren C en natuurlijk als juf Ank in De Luizenmoeder. In het Radio Oost programma Groot Onderhoud sprak Bert Eeftink aan het begin van dit jaar met haar. Het was vlak voor de eerste aflevering van De Luizenmoeder en Ilse kon nog niet vermoeden dat de door haar geschreven serie zo’n enorm kijkcijferkanon zou worden.

In Overijssel is het begonnen

Ilse Warringa is geboren en getogen in Dalfsen, maar woont met haar man en twee kinderen in hartje Amsterdam. Waarom niet meer in het oosten? “Eigenlijk omdat ik wat dichter bij het vuur wilde zitten. Ik wilde graag wat meer televisiewerk doen toen ik klaar was met de theaterschool. Ik werkte al in Den Haag en toen ben ik eigenlijk als vanzelf naar Amsterdam getrokken, want daar gebeurt nu eenmaal het meest op televisie- en theatergebied.” Het eerste zaadje van haar carrière werd echter in het oosten van het land geplant, eigenlijk al op Basisschool De Schakel in Dalfsen. De kleine Ilse wilde altijd al iets met muziek en toneel doen. “Mijn jongste broer en ik waren altijd bezig met hoorspelen en met toneelstukjes. Als er in de klas toneelstukjes moesten worden gespeeld nam ik meteen het voortouw. Ik wist precies hoe het moest. Ik ging het dan ook echt regisseren en bracht voor iedereen de spullen mee.” Waar voor de meeste kinderen op de basisschool politieagent, brandweerman, schooljuf of verpleegster een droombaan is, wist Ilse al snel dat ze ‘cabaretiste’ wilde worden. Tijdens haar middelbare schooltijd op het Meander College in Zwolle maakte ze kennis met de voorstellingen van de theaterschool uit Kampen. “Dat wilde ik ook. Dus ging ik na de middelbare school naar Kampen. Niet wetende dat het een opleiding tot dramadocent was. Ik wilde dat helemaal niet, ik wilde gewoon actrice worden. Maar toch ben ik daar blijven hangen, omdat het zo gezellig was en zo leuk’.  

Een hectische cabaret-periode

Docent werd ze nog wel even, bij theatergezelschap Stella Den Haag, maar al snel begon ze daar ook met spelen. In 2003 deed ze mee met het Cameretten Festival. Met haar wrede humor, hard en bijtend, precies zoals we die ook in De Luizenmoeder zien, behaalde ze de tweede plek. Het leverde haar flinke bekendheid op, want in die tijd waren er nog niet zoveel vrouwelijke cabaretiers. “Ik werd gehyped, BNN stond meteen op de stoep, ik ben toen veel op televisie geweest. Ik voelde me ook daardoor een beetje opgejaagd. Binnen een jaar moest ik een avondvullend programma hebben, ik werd zwanger in dat jaar van mijn eerste kind, ik kreeg het allemaal niet voor elkaar. Het programma was niet goed genoeg, zo voelde ik dat ook.”
Lees verder onder de foto

“Het succes van de Luizenmoeder begon bij De Groote Markt 30”

De Luizenmoeder schreef Ilse in een hoekje in haar keuken in Amsterdam, waar ze ook het interview geeft aan Radio Oost. Ze dankt het succes van De Luizenmoeder aan de RTV Oost-serie De Groote Markt 30 die in 2012 bij de regionale omroep te zien was. "Ik denk dat je echt kunt stellen dat het succes van De Luizenmoeder bij De Groote Markt 30 is begonnen. Daar hebben regisseur Jan Albert de Weerd en ik elkaar ontmoet. In die tijd zaten mijn kinderen nog op de basisschool, genoeg inspiratie dus. Samen bedachten en maakten we De Luizenmoeder."
Lees verder onder de foto
Het eerste seizoen van De Luizenmoeder is inmiddels afgelopen, een tweede seizoen gaat er zeker komen. In de tussentijd kunt u bij TV Oost elke zaterdag Ilse Warringa opnieuw zien in de serie De Groote Markt 30. De 'regiocomedy' speelt zich af in een Overijsselse kroeg en belicht op humoristische wijze het wel en wee van de gasten en het personeel. De dialogen zijn grotendeels in het dialect. De rol van kroegbaas Geert wordt vertolkt door Laus Steenbeeke, bekend van 'Het Klokhuis' en 't Schaep met de 5 pooten'. Ilse Warringa is zijn tegenspeelster in de rol van barjuffrouw Hanna. Jan Riesewijk, bekend als 'Mans' uit 'Van Jonge Leu en Oale Groond', en de uit Hengelo afkomstige stand-up comedian Jeffrey Spalburg spelen de stamgasten Wilco en Wesley. Andere rollen worden vertolkt door Karlijn Koel, Wim Schluter, Toos Ligtenberg en Magda Nij Bijvank. Het scenario is geschreven door een team van regionale schrijvers met André Manuel, Laurens ten Den, Nathalie Baartman en Jasper Beerthuis.
Lees verder onder de foto
De Groote Markt 30
In een middelgrote stad in Overijssel ligt het gezellige café/restaurant De Groote Markt 30. Het was ooit een bekende wielrennerskroeg en wordt nu uitgebaat door de kleinzoon van de originele eigenaar, Geert Grotestroek. Geert houdt het liefst alles zoals het vroeger was, ook al weet hij dat hij met de tijd mee moet gaan. Bier met nootjes aan de bar schijnt niet meer te kunnen, er moet nu ook gegeten worden. Dus wordt er naast kleine hapjes ook een uitgebreide dinerkaart geserveerd. Dit alles onder de bezielende leiding van Hanna, die de perfecte vrouw voor hem is maar daar heeft Geert voorlopig even geen tijd voor. Het runnen van het café gaat namelijk niet vanzelf. Er komen weinig klanten behalve de vaste stamgasten en de nieuwe generaties blijven al helemaal weg. Hanna gelooft dat hij het moderner aan moet pakken, maar daar heeft Geert het moeilijk mee.

De Groote Markt 30 zie je elke zaterdag op TV Oost om 17.25 uur en wordt elk uur herhaald. De uitzendingen zijn ook online terug te kijken op www.degrootemarkt30.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.