De Roze Golf

De Roze Golf 20 februari 22:00 - 22:30

De kritiek op de nieuwe Transgenderwet, waarbij het gemakkelijker wordt om op papier van geslacht te veranderen, is onterecht en discriminerend. Dat zegt Heleen Rompelman van Club T in Zwolle. Volgens de mensen die kritiek hebben, leidt de nieuwe wet tot ongewenste situaties waarbij met name vrouwen niet meer veilig zijn in hun eigen kleedkamers of toiletten. Heleen Rompelman snapt niets van die kritiek, die volgens haar voorbij gaat aan de lange weg die transpersonen hebben te gaan. Jordan Roy heeft een heel persoonlijk lied geschreven: ‘Man’. Hij laat zich de wet niet meer door anderen voorschrijven: ‘No social construct, no government, no religion, nobody can tell us who or what to be’ zingt hij. Op de hoes staat hij afgebeeld in een juk (foto). Hij legt uit waarom hij dit nummer geschreven heeft. Songfestivalspecialist Barry van Cornewal staat stil bij de deze week gekozen liedjes die naar het Eurovisie Songfestival gaan.

De Roze Golf

De Roze Golf

Gisteren 22:00 - 22:30 Het gebeurt deze week in Turijn: veertig liedjes uit even zovele landen strijden om de eerste plaats. In de Roze Golf is de nabeschouwing met songfestivalspecialist Barry van Cornewal.
De Roze Golf

De Roze Golf

8 mei 22:00 - 22:30 Een muzikale Roze Golf met aandacht voor het Nederlands Korenfestival in Den Haag, met onder meer het koor Soorten en Maten uit Enschede. In Turijn zijn de repetities voor het Eurovisie Songfestival in volle gang. Komende week dinsdag en donderdag zijn de halve finales; zaterdag 14 mei is de finale. Songfestivalspecialist Barry van Cornewal heeft het laatste nieuws.
De Roze Golf

De Roze Golf

1 mei 22:00 - 22:30 Homoseksualiteit was verboden in Nazi-Duitsland, maar er werd vaak niet al te hard opgetreden tegen homoseksuele soldaten om de kameraadschap in het leger niet te verstoren. Historicus Judith Schuyf deed er onderzoek naar. Mark Stouwdam en Peter Schilmöller zijn Body & Soul en werken aan een nieuw album. ‘Your throne’ is het eerste liedje van dat album dat deze week is uitgebracht. In de Roze Golf vertelt Mark waar het liedje over gaat: wees trots op jezelf en als het minder gaat schroom niet om hulp te zoeken.
De Roze Golf

De Roze Golf

24 april 22:00 - 22:30 Het kan weer: met z’n allen feestvieren en dus pakt Café Stonewall in Enschede weer ouderwets uit tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Er zijn optredens van dragqueens en een dragking en er zijn dj’s die voor de feeststemming zorgen. De Roze Golf legt in korte filmpjes, explainers, uit waar de letters LHBTI voor staan en welke letters onder ‘Plus’ vallen. De filmpjes worden gemaakt door studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle.