nieuws

Meevaller van 1,1 miljoen euro voor FC Twente in kwestie Tadic

Een flinke meevaller voor FC Twente. De club uit Enschede hoeft de Servische voetbalmakelaar Zoran Pavlovic geen 1,1 miljoen euro te betalen. Dat heeft de arbitragecommissie van de KNVB beslist.
De kwestie rondom Pavlovic had betrekking op de zogenoemde tweede overeenkomst van vijftien procent, die met het bureau van Pavlovic Friends & Football werd gesloten bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in 2014.

Groningen

De zaakwaarnemer Pavlovic had na de komst van Tadic in 2012 van FC Groningen naar Twente al het eerste deel van de vijftien procent bedongen bij een doorverkoop vanuit Enschede.

Twee keer vijftien procent
Toen Dusan Tadic een paar jaar later vervolgens de overstap maakte van FC Twente naar Southampton wist Zoran Pavlovic nog eens vijftien procent van de transfersom af te dwingen. Dit kwam in de praktijk neer op zo'n 3,7 miljoen euro. De toenmalige Raad van Commissarissen ging akkoord, omdat Twente toen al financieel aan de grond zat.

Slinkse strategie

FC Twente moest dus verkopen, omdat het direct geld nodig had. Volgens de arbitragecommissie werd de tweede overeenkomst in 2014 door Friends & Football afgedwongen met het argument dat Tadic anders niet naar Southampton wilde vertrekken. Maar Tadic was hiervan helemaal niet op de hoogte. Het bureau heeft later verklaard dat dit een onderhandelingstactiek was.

Op het verkeerde spoor

FC Twente zat aan de grond en hield vervolgens de vergoeding uit de boeken. Onno Jacobs maakte bij zijn aanstelling als financieel directeur de zaak echter meteen openbaar en meldde de zaak bij de gemeente en de KNVB. De arbitragecommissie heeft nu bepaald dat Twente op het verkeerde spoor is gezet door het bureau en dat de vergoeding niet meer betaald hoeft te worden.

Kan het boek nu dicht?

Dat betekent niet dat het hele dossier met Friends & Football gesloten is. De Belastingdienst heeft namelijk vraagtekens gezet bij alle betalingen die in het verleden aan het bureau zijn gedaan. De Belastingdienst rondt het onderzoek nu af.
FC Twente houdt er rekening mee dat de Belastingdienst de club een fikse aanslag oplegt. FC Twente heeft hiervoor 5,9 miljoen euro gereserveerd. FC Twente had de 1,1 miljoen euro niet opgenomen in de begroting, dat betekent dus niet dat er meer speelruimte is voor de club uit Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.