thumbnail
13

SPUNCK

Uitzending van zondag 28 februari 2021 om 11:20

Delen

Vandaag zoekt Inga Nicolas Mansfield op, cultuurmaker. Hij was jaren directeur en artistiek leider bij de Nederlandse Reisopera, loodste de organisatie door de zwaarste bezuinigingsronde ooit en klom van een muziek- en operabedrijf van ruim honderd mensen naar een flexibele club die per productie groeit naar wat nodig is.

Hij deed dat alles met zekere hand. Met passie en visie. En, met succes. Want wat je doet is belangrijker dan wie we zijn, liet hij zelf optekenen in een afscheidsinterview. Precies die combinatie tekent de tot Nederlander genaturaliseerde Brit. Een man met een klassieke zang- en vioolachtergrond. Een man die weet wat niet opgeven en je vastbijten in muziek betekent.

Ruim een jaar geleden werd Nicolas ernstig ziek. Hij kreeg een hersenbloeding. Het duurde en het bood inzichten en het gaat weer goed met hem. Heel goed zelfs, zegt hij zelf. Hij schrijft op wat hem de laatste jaren overkomen is, hoe je van een diep dal naar de top van de tweede berg kan klimmen. Een boek? ‘Of iemand er een boek van wil maken, zien we dan wel weer’. Hij heeft hoe dan ook veel te vertellen. En hij heeft politieke ambities. 

Inga vraagt Nicolas Mansfield naar wat hem raakt in kunst en cultuur. Maar het gaat niet over ‘raken’, vindt Nicolas. ‘Dat is bijna neerbuigend en net als het uitlenen van een boek. Alsof jij beslist wat een ander moet weten. Ik noem het liever delen.’ 

Nicolas heeft fragmenten uitgezocht, waarbij hij het verhaal wil vertellen. Geen klassieke stukken van de door hem geliefde Nederlandse Reisopera. Ook hier trekt hij het breder: A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, een documentaire van de laatste 14 dagen van een zwarte man die op deathrow zit, zeer waarschijnlijk onschuldig, een ontroerend Nederlands liedje van Stef Bos…