thumbnail
1

Klik 'm aan

Uitzending van donderdag 13 januari 2022 om 17:30

Delen

Jezelf redden op de computer of smartphone is niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen. De maatschappij vraagt steeds meer digitale vaardigheden van ons. WhatsAppen, online je zorgkosten declareren of een vaccinatie-afspraak maken, voor veel mensen is het ingewikkeld. In de zevendelige tv-serie ‘Klik ‘m aan’ gaat presentator Daniel Godinho Veiga in gesprek met mensen over hun digitale kennis.

Vroeger pakten we de telefoon met een draaischijf of drukknopjes wanneer we iets 1-op-1 met iemand wilden bespreken. Dat werd een stuk makkelijker toen we langzaam overgingen op de mobiele telefoon, zo’n jaar of 25 geleden. In 1994 rolden KPN en Libertel nl. de eerste mobiele netwerken in Nederland uit. Met de introductie van de smartphone is het bellen voor een heel groot deel ook alweer vervangen door het ‘appen’, supersnel een tekstberichtje sturen, eventueel met een emoji, om het bericht ook nog wat ‘context’ of ‘gevoel’ mee te geven, bij afwezigheid van sprekend contact. Het is voor heel veel van ons een makkelijk, dagelijks, en totaal ingeburgerde manier van
contact met elkaar hebben. Maar wat als je bent opgegroeid in de tijd van de postduif of de bakelieten telefoon? Is
‘appen’ eigenlijk wel echt gemeengoed ?

Harrie vertelt ons dat hij een cursus gaat volgens om te leren appen, maar wil hij dat nou zelf of moet hij dat van zijn vrouw? We nemen een kijkje in de bibliotheek waar zo'n cursus wordt gegeven en Jetse legt uit wat die digitale snelweg nou precies inhoudt.