thumbnail

OverUIT de Kunst

Uitzending van zondag 26 juni 2016 om 11:35

Delen

Ivo Kamphuis is niet alleen kunstenaar in heel zijn wezen, hij is ook een natuurmens.Hij neemt me mee naar een dassenburcht in een bos net over de grens. Het is geweldig om zo door het bos te struinen, Ivo ziet ontelbaar veel meer dan ik en wijst me van alles aan. Zo gaat hij er elke dag op uit. Hij verzamelt en maakt. Struint en werkt.

Zijn schilderijen vertellen wat hij ziet, voelt. Zodra hij kan, verder weg. Schotland, Lapland, Scandinavië. Ver van de bewoonde wereld. Zijn huis is bijkans een museum met zijn eigen werk. Al het andere is verdwenen, zijn sculpturen en schilderijen omringen hem.

Ook kunstenaars voelen de recessie al jaren. Ivo Kamphuis leeft sober. In een flat. Een rare beeld eigenlijk. Het liefst woonde hij wel in een bos, maar zo’n plek kwam nog niet op zijn pad. In 2002 won hij de POFprijs, werd door vier galerieën vertegenwoordigt en heeft een grote lijst van exposities. Die in het Palthehuis in Oldenzaal is net afgerond, in september start een nieuwe in het CODA in Apeldoorn met schilderijen. De sculpturen blijven dit keer thuis.