Overijssel Vandaag

Uitzending van woensdag 9 januari 2019 om 17:00

Delen

Veenhuis machines in Raalte is in de prijzen gevallen op een internationale beurs. Met twee prijzen mocht het bedrijf naar huis voor een speciale mestmachine. Deze machine heeft een hoge capaciteit maar zorgt voor weinig beschadiging van de graszode. De Rotomax legt de aanvoerslang met een zwenkarm op de grond neer en pakt deze op dezelfde plek weer op. Doordat de bemestingscombinatie de slang niet mee hoeft te slepen, ontstaat er aanzienlijk minder tractieschade in de zode en geen versmering.

Vandaag start de rechtszaak tegen een grote inbrekersbende uit Enschede die door heel Europa meer dan honderd inbraken pleegden. De bende is een familie uit Overijssel en bestaat momenteel uit elf aangehouden personen. Het internationale politieonderzoek, onder coördinatie van Europol, richt zich in totaal op 21 personen.

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit om jonge boeren te helpen die een agrarisch bedrijf willen overnemen of beginnen. Het geld wordt in een speciaal fonds gestopt. Nicole Koks-Hofman, voorzitter van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK), is enthousiast over dit zogeheten bedrijfsovernamefonds. "Dit is meer dan eerste stap. Dit biedt jonge ondernemers echt mogelijkheden."