thumbnail
6

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 3 december 2019 om 17:40

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

Wereldwijd hebben we te maken met een groeiend tekort aan schoon water. Volgens waterbedrijf Vitens gebruiken we in Nederland per persoon gemiddeld maar liefst 120 liter drinkwater per dag. Slechts een paar liter drinken we op, de rest verdwijnt in het afvoerputje. 70 procent van al het drinkwater wordt door huishoudens gebruikt en 30 procent door bedrijven. Het is daarom belangrijk dat zowel consumenten als bedrijven alert zijn op overmatig waterverbruik. Bij besparen van water gaat het vooral om de grote hoeveelheden water die het gemiddeld kost om te douchen (70 liter), sproeien (100 liter voor 15 minuten) en de wc door te trekken (8 liter per keer).

Programmamaker André van der Zee bezoekt de Hydroloop. Een award winnend systeem dat bad-, douche-, wasmachine- en handenwaswater kan reinigen zodat het opnieuw gebruikt kan worden voor het toilet, de wasmachine en tuin. Het systeem bespaart 45% leidingwater. Het schijnt zo’n veelbelovende innovatie te zijn dat zelfs Prins Constantijn het bedrijf heeft uitgenodigd om mee te gaan naar CES2020 in Las Vegas, de grootste internationale technische beurs. En ook Sportinnovator, het sportinnovatienetwerk van Nederland, is enthousiast en doet een oproep aan de sportclubs in Overijssel om het systeem te testen.

Verder in de aflevering aandacht voor de ‘Groenste Straat van Overijssel’, een verkiezing waarbij inwoners van Overijssel een plan konden indienen om hun straat te vergroenen. De Hoek Oude Haaksbergerweg in Goor was de winnaar in de categorie ‘kindvriendelijk’. Hoe staat het er nu voor met deze straat? Hebben ze hun groene plannen al weten uit te voeren?