thumbnail
8

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 24 maart 2020 om 21:40

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

Deze week aandacht voor de rioolwaterzuivering van Waterschap Vechtstromen. Ofwel de Energiefabriek. Het slib dat bij het schoonmaken van het water ontstaat, is namelijk niet langer afval, maar wordt gebruikt om biogas te maken en vervolgens elektriciteit. De bedoeling is dat het slib van 20 zuiveringen uit de regio uiteindelijk in de zuivering in Hengelo wordt verwerkt. Met alle elektriciteit die dan gemaakt wordt, kan de hele zuivering in Hengelo draaien en dan is er nog genoeg over om zo’n 3500 huishoudens van stroom te voorzien.

 

Dit najaar startte de provincie Overijssel via het programma Natuur voor Elkaar met de actie

‘Help mijn tuin heeft tegels!’. Iedereen die de tuin wilde vergroenen kon zich hiervoor aanmelden.

 Met de actie wil de provincie tuineigenaren stimuleren om tegels en stenen te vervangen door groen. Tuinen met bloemen en planten trekken vlinders, vogels en insecten aan. Bovendien vangt een groene tuin regenwater beter op en zorgt voor verkoeling bij hitte.

 

Groene Vlogger en Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, komt in zijn strijd tegen plastic met een vuurwerktip. Stop met de knetterballen, knalerwten en vuurtollen. Ofwel plastic vuurwerk dat het hele jaar verkocht mag worden en vaak in de natuur beland. Allen dit jaar zijn er al meer dan 19.000 stukjes knetterbal vastgelegd door zwerfvuilrapers. Merijn komt met alternatief vuurwerk, zodat iedereen toch knetterend het nieuwe jaar kan inluiden.