thumbnail
4

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 24 november 2020 om 17:40

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

Jezelf op een schone en milieuvriendelijke manier van A naar B verplaatsen? Elektrisch autodelen is één van de manieren om dat te doen. Om de transitie naar elektrisch autodelen te versnellen, start Natuur en Milieu Overijssel het project Sturen met de Buren waarin ze inwoners en organisaties in Overijssel oproepen en ondersteunen om hun eigen elektrisch deelinitiatief te starten.


Uit onderzoek blijkt dat een auto 95% van de tijd niet gebruikt wordt. Dat is natuurlijk zonde! Maar wat zijn de drempels? Presentator Andre van der Zee gaat langs in Hoonhorst, Zwolle en Enschede waar een deelauto gebruikt wordt.

Op vijftig landgoederen in Overijssel is op woensdag 18 november een pronkboom geplant. Door het planten van deze pronkboom committeren de landgoederen zich aan de afspraak om op hun landgoed tijdens dit plantseizoen minstens duizend bomen te planten. De pronkboom staat hier symbool voor. De pronkbomen zijn een gift van Provincie Overijssel. Liesbeth Cremers, mede-eigenaar van landgoed Vilsteren: “We vinden het belangrijk om landgoederen in Overijssel klimaatbestendig te maken”.
Als symbolische start werd op landgoed Vilsteren door twee kinderen een pronkboom gepland. De kinderen kregen hulp van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “Ik vind het belangrijk en mooi dat kinderen bomen planten. Zij zien de bomen tijdens hun leven groter worden en zijn zich dan verwacht ik ook meer bewust van het belang van bomen in onze leefomgeving.”


Ook in deze aflevering laten we je graag weer inspireren door een Groene Vlogger. Marianne Hutten onderzoekt samen met haar kat Phantom wat het aan restafval scheelt wanneer ze houtpallets gebruiken als kattenbakvulling. Met 2,6 miljoen katten in Nederland valt daar heel wat winst te behalen.