thumbnail
2

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 23 november 2021 om 17:40

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

In deze aflevering is André in het gebied Karshoek-Stegeren bij de Vecht. De rivier wordt hier opnieuw ingericht met nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers. In de vorige eeuw is de Vecht rechtgetrokken en zijn er stuwen geplaatst. Door de veranderende weersomstandigheden met droge zomers en vaker kans op een hevige, lokale regenbui, moet de rechte Vecht weer worden hersteld en meer ruimte krijgen om droge voeten te blijven houden en de biodiversiteit te verhogen. Dit gebeurt vanuit het programma Ruimte voor de Vecht waar diverse partijen zoals het Waterschap en Staatsbosbeheer samenwerken.

 

Ook weer een jonge Groene Vlogger die graag een tip met je deelt. Anne-Jan laat zien hoe je een egelsnelweg maakt. Door de vele schuttingen en dichte heggen in onze tuinen heeft de egel nog weinig plek om veilig van tuin tot tuin op zoek te gaan naar water, voedsel of een schuilplaats. Sinds midden jaren ‘90 is de populatie met meer dan 50 procent afgenomen. Vandaar de oproep om dit nuttige beestje te helpen. Wist je dat de egel goed is in het bestrijden van slakken in je tuin?

 

Jaarlijks worden duizenden fietsen achtergelaten en opgehaald door de Algemene Fiets Afhandel Centrale in Zwolle (AFAC). Meer dan 50% van deze afgedankte fietsen worden vernietigd of verscheept over zee. Deze weesfietsen krijgen nu een tweede leven dankzij de sociale werkplaats DOCK24 en de startup Roestug. Elk oud barrel kan worden omgetoverd tot een betrouwbare stalen ros.